- Ziektebeeld
Ernstige leverontsteking met geelzucht (hepatitis). - Wijze van besmetting
Door prik-, snij-, spat- en bijtincidenten waarbij sprake is van bloed-op-bloed-contact of bloed-op-slijmvlies-contact. Bloed is het meest besmettelijk. Ook via seksueel contact kan het virus worden overgebracht. - Tijd tussen besmetting en optreden van de klachten (incubatietijd)
1 tot 6 maanden. - Maatregelen om verspreiding van de ziekte te voorkomen
Omdat het hepatitis B-virus bijzonder besmettelijk is, dient u bij risicohandelingen altijd handschoenen te gebruiken(niet-steriele wegwerphandschoenen van bijvoorbeeld latex, pvc, polyethyleen of nitril). Risicohandelingen zijn handelingen waarbij u in contact kunt komen met bloed, urine, braaksel of ontlasting.Overige maatregelen:
- Handhygiëne.
- Preventief controleren van de antistoffen in het bloed.
- Bijt-, krab-, spat-, prik-, en snij-incidenten.
- Vaccinatie
- Goede voorlichting.
- Vaccinatie
Preventieve vaccinatie is de meest effectieve maatregel om verspreiding van de ziekte te voorkomen. Het vaccin moet 3 keer worden toegediend in een periode van 6 maanden. Het vaccin biedt 90 tot 95% bescherming tegen de ziekte. - Maatregelen in geval van besmetting
- Toegang tot een 24 uurs achterwacht, zodat er in geval van een incident overlegd kan worden met een deskundige wat te doen.
- Psychische nazorg.
- Een (bijna) incidentenregistratie.
- Meldingsplicht
Hepatitis B is een GGD meldingsplichtige ziekte. Bij een werkgerelateerde besmetting van een werknemer moet u ook de Inspectie SZW informeren. - Risicogroepen
- Werknemers die niet tegen hepatitis B zijn gevaccineerd.
- Mensen met een chronische leverziekte.
- Zwangere vrouwen. In 70 tot 90% van de gevallen kan rondom de bevalling het kind besmet worden. Zie ook Maatregelen bij zwangerschap en borstvoeding.
- Synoniemen
Leverontsteking, serumhepatitis
Terug naar de arbocatalogus