Icon Arrow Icon Arrow back Icon Quote Icon Close Icon Enlarge Icon Calendar Icon Currency Icon Clock Icon Location Icon List Icon Shield Icon Chevron Icon Attachment Icon Download star icon-hat icon-tools
Artikel Werkzoekenden

Opleiding kinderopvang

In kinderopvang ben je dagelijks bezig met de ontwikkeling en verzorging van kinderen. Een leuke en verantwoordelijke baan. Bovendien staan kinderopvangorganisaties te springen om goede medewerkers. Er is volop werk! Met welke opleiding mag je aan de slag?

Hoed van geslaagde - opleiding kinderopvang

Mbo-opleidingen voor kinderopvang

Voor pedagogisch medewerker en peuterspeelzaalwerk heb je een relevante mbo 3-diploma of mbo 4-diploma nodig. Bijvoorbeeld mbo Pedagogisch Medewerker Kinderopvang - niveau 3, of mbo Gespecialiseerd Pedagogisch Medewerker - niveau 4. Maar ook met het diploma Onderwijsassistent kun je in kinderopvang werken.

Voor de bso kun je, naast deze diploma’s, met heel andere diploma’s aan de slag! De diploma’s voor de dagopvang zijn gericht op pedagogiek en ontwikkeling van een kind. Maar voor de bso is dat anders. Niet alleen met een sport- of kunstopleiding, maar ook met allerlei docentenopleidingen kun je aan het werk. Zoek in de Diplomacheck of jouw opleiding en diploma erbij staat.

Bekijk de mbo-opleidingen of meld je gelijk aan bij een regionaal Opleidingscentrum (roc) bij jou in de buurt. Informatie over de opleidingen vind je in de link onderaan de pagina.

Hbo-opleidingen voor kinderopvang

Ook met een hbo-opleiding kun je in kinderopvang aan de slag als pedagogisch medewerker. Bijvoorbeeld Associate Degree Pedagogisch Educatief Medewerker, hbo Pedagogiek, of de Pedagogische academie voor het basisonderwijs (Pabo).

Verkorte opleiding, werken en leren

Een gewone mbo- of hbo-opleiding duurt vaak drie of vier jaar. Wil je sneller aan de slag? Er zijn volop mogelijkheden voor een korter traject, waarin je werken en leren combineert. Hieronder vind je de link naar meer informatie.

Kwalificatie-eisen kinderopvang

Alle opleidingen waarmee je mag werken in kinderopvang staan in de kwalificatie-eis voor pedagogisch medewerker. Wil je als pedagogisch beleidsmedewerker/coach aan de slag of zoek je een opleiding daarvoor? Deze vind je hieronder, in de tool Branche-erkende opleidingen en trainingen Kinderopvang. Wil je weten of jouw diploma aan alle eisen voldoet? Doe de Diplomacheck.

Naar de Diplomacheck

Geen kwalificerend diploma. Wel aan de slag in kinderopvang

Heb je geen kwalificerend diploma, maar wil je toch aan de slag in kinderopvang? Ontdek welke mogelijkheden er zijn om je te ontwikkelen tot pedagogisch medewerker of pedagogisch beleidsmedewerker/coach.

Ontdek de mogelijkheden

Opleidingen

Functies

Ook interessant

Meer weten? Neem contact op!

Cao Kinderopvang logo vierkant

Meer weten? Neem contact op!