Icon Arrow Icon Quote Icon Close Icon Enlarge Icon Calendar Icon Currency Icon Clock Icon Location Icon Shield Icon Chevron Icon Attachment Icon Download star icon-hat icon-tools

Over Kinderopvang werkt!

Kinderopvang werkt! is de samenwerking van werkgeversorganisaties Brancheorganisatie Kinderopvang en Branchevereniging Maatschappelijke Kinderopvang met de werknemersorganisaties FNV Zorg & Welzijn en CNV Zorg & Welzijn.

In het Platform Arbeidsmarkt Kinderopvang en de cao-tafel Kinderopvang zetten wij ons samen in voor een aantrekkelijke sector en een gezonde arbeidsmarkt met goede arbeidsvoorwaarden. 

Onze missie

Als werkgevers en werknemers werken wij samen aan ontwikkeling. Voor een arbeidsmarkt in balans. Wij zijn ervan overtuigd dat werkgevers en werknemers beide belang hebben bij voldoende, goed opgeleid en gemotiveerd personeel. Het aantal medewerkers is de afgelopen jaren flink gestegen. In 2015 werkten er nog 82.000 medewerkers in kinderopvang, inmiddels zijn dat er 111.000. 

Wat doen we?

Afgelopen twee jaar heeft Kinderopvang werkt! diverse initiatieven genomen om de instroom in de branche te verhogen en is de branche met 11.000 gegroeid. Met de campagne ‘Kinderopvang dankzij jou’ maken wij het waardevolle werk in kinderopvang zichtbaar en richten wij ons op studiekiezers, herintreders, zij-instromers en medewerkers voor de buitenschoolse opvang (bso). Ook werken wij met deze campagne aan de beroepstrots en waardering van huidige medewerkers en daarmee aan behoud.

Vinden en binden voor kinderopvang

Daarnaast zoeken wij naar nieuwe manieren om mensen te vinden en te binden voor kinderopvang. En ontwikkelen instrumenten, tools en trainingen die daarbij ondersteunen. Zoals een e-book over combinatiebanen, de medewerkersreis en tools voor werkplezier. Praktische instrumenten waarmee organisaties meteen aan de slag kunnen. Ook de diplomcheck is ontwikkeld door Kinderopvang werkt! Ook zijn wij bezig met het opzetten van een pilot om de deeltijdfactor te verhogen. Verder werken wij met input vanuit kinderopvangorganisaties aan heldere en toegankelijke informatie over de kwalificatie-eisen. 

Om deze activiteiten te financieren, dragen alle werkgevers in de sector kinderopvang een bijdrage af aan het arbeidsmarktfonds FCB. Nieuwsgierig naar alle activiteiten? Bekijk het jaaroverzicht 2021.

Voor wie werken we?

We werken voor alle organisaties en werkgevers, werknemers, leidinggevenden, or- en pvt-leden in kinderopvang. En voor iedereen die in de branche kinderopvang wil werken.

Ideeën en suggesties

Heb je ideeën of suggesties? Of wil je deelnemen aan het panel? Laat je horen. Wij laten ons graag voeden. Neem contact op met René Arends, secretaris van het Platform Arbeidsmarkt Kinderopvang: rarends@fcb.nl.

Nieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven van de laatste trends, onderzoeken, subsidies, tips, verhalen uit de praktijk en handige hulpmiddelen om jouw werk en jouw organisatie te ondersteunen en verder te ontwikkelen. Schrijf je in voor de nieuwsbrief en ontvang deze elke maand. 

Handige links

Lees onze nieuwsbrief!

Schrijf je in