Icon Arrow Icon Arrow back Icon Quote Icon Close Icon Enlarge Icon Calendar Icon Currency Icon Clock Icon Location Icon List Icon Shield Icon Chevron Icon Attachment Icon Download star icon-hat icon-tools

Over Kinderopvang werkt!

Als Kinderopvang werkt! zetten we ons in voor een aantrekkelijke sector en een gezonde arbeidsmarkt met goede arbeidsvoorwaarden. Dit doen we in samenwerking met werkgeversorganisaties Brancheorganisatie Kinderopvang en Branchevereniging Maatschappelijke Kinderopvang en werknemersorganisaties FNV Zorg & Welzijn en CNV Zorg & Welzijn.

Bekijk hier hoe Kinderopvang werkt! verder is samengesteld. 

Onze missie

We streven ernaar dat werkgevers en medewerkers binnen kinderopvang beter, makkelijker en met meer voldoening kunnen werken. Dit doen we altijd in nauwe verbinding met het werkveld: voor, door en met de branche. We werken samen aan een aantrekkelijke sector waar mensen graag willen werken en met plezier blijven werken. We zetten ons in voor balans op de arbeidsmarkt en uitstekende kinderopvang waarin ieder kind zich optimaal kan ontwikkelen en waar iedere medewerker met trots, plezier en onder goede arbeidsomstandigheden werkt.   

Wat doen we? 

Instroom en behoud 

We werken aan het verhogen van de instroom van nieuwe medewerkers in kinderopvang en het behouden van bestaande medewerkers. We gaan voor een aantrekkelijke branche met goede arbeidsvoorwaarden en -omstandigheden. Door contact met het werkveld weten we steeds beter wat nodig is om de branche aantrekkelijker te maken voor nieuwe medewerkers en aantrekkelijk te houden voor bestaande medewerkers. We versterken en ondersteunen werkgevers en medewerkers in de branche bij hun belangrijke bijdrage aan de ontwikkeling van kinderen.  

Aanbod diensten en middelen 

Om het werken in de kinderopvangsector aantrekkelijker te maken, ontwikkelen en verspreiden we verschillende middelen. Denk aan de Arbocatalogus, de cao-etalage, Diplomacheck, een e-book over combinatiebanen, de medewerkersreis, de cao-app en tools voor werkplezier. We ontwikkelen programma’s, campagnes, halen goede voorbeelden uit de praktijk op en brengen de branche verder met ondersteuning, tools en relevante bijeenkomsten. We innoveren en ontwikkelen ons aanbod altijd door te kijken naar de behoefte van de sector. Voor, door en samen met het werkveld.  

Onderzoek en beleid 

We werken aan een toekomstbestendige arbeidsmarkt voor kinderopvang. Hiervoor doen wij regelmatig onderzoek, zoals een arbeidsmarktpeiling die wij meerdere keren per jaar uitvoeren, en doen we mee in het arbeidsmarktprogramma zorg en welzijn. Met onze onderzoeken halen we veel inzichten op wat ons helpt bij het ontwikkelen van een sterke branche voor de toekomst. Ook participeren we zo veel mogelijk in overheidsbeleid en praten we mee over de cao-afspraken. Alles voor een sterkere, aantrekkelijke branche.  

Nieuwsgierig naar meer activiteiten? Bekijk het jaaroverzicht 2023

Voor wie werken we? 

We werken voor alle organisaties en werkgevers, leidinggevenden, medewerkers, or- en pvt-leden in kinderopvang. En voor iedereen die in de branche kinderopvang wil werken. 

Hoe worden we gefinancierd?  

Kinderopvang werkt! is onderdeel van het Arbeidsmarktfonds FCB. De financiering van onze activiteiten komt dan ook van FCB via de cao-bijdrage. Naast deze structurele bijdrage van 0,086% van de loonsom die iedere kinderopvangwerkgever bijdraagt, zoeken we passende, incidentele subsidiemogelijkheden, als het aansluit op de behoefte van het werkveld en de doelstellingen van Kinderopvang werkt!  

Vragen of ideeën 

Heb je bepaalde vraagstukken of ideeën over de arbeidsmarkt van kinderopvang? Laat het ons weten! Veronica Jocker, onze branchespecialist kinderopvang, en secretaris kinderopvang René Arends gaan graag met je in gesprek. Ook vertellen ze je met alle plezier meer over het aanbod dat Kinderopvang werkt! ontwikkelt. Je kunt Veronica bereiken via e-mail: vjocker@kinderopvang-werkt.nl of telefonisch: 06 19 67 59 44.  

Blijf op de hoogte 

Wil je op de hoogte blijven van de laatste trends, onderzoeken, subsidies, tips, verhalen uit de praktijk en handige hulpmiddelen om jouw werk en jouw organisatie te ondersteunen en verder te ontwikkelen? Volg ons op LinkedIn of Facebook of schrijf je in voor de nieuwsbrief, deze ontvang je één keer per maand.