Icon Arrow Icon Arrow back Icon Quote Icon Close Icon Enlarge Icon Calendar Icon Currency Icon Clock Icon Location Icon List Icon Shield Icon Chevron Icon Attachment Icon Download star icon-hat icon-tools

Over Kinderopvang werkt!

Kinderopvang werkt! is de samenwerking van werkgeversorganisaties Brancheorganisatie Kinderopvang en Branchevereniging Maatschappelijke Kinderopvang met de werknemersorganisaties FNV Zorg & Welzijn en CNV Zorg & Welzijn.

In het Platform Arbeidsmarkt Kinderopvang en de cao-tafel Kinderopvang zetten wij ons samen in voor een aantrekkelijke sector en een gezonde arbeidsmarkt met goede arbeidsvoorwaarden. 

Onze missie

Wij zijn ervan overtuigd dat werkgevers en werknemers beide belang hebben bij voldoende, goed opgeleid en gemotiveerd personeel. Daarom werken wij samen als kinderopvangorganisaties (werkgevers) en professionals (werknemers) aan een aantrekkelijke sector waar mensen graag willen werken en met plezier blijven werken. Het aantal medewerkers is de afgelopen jaren flink gestegen. In 2015 werkten er 82.000 medewerkers in kinderopvang, inmiddels zijn dat er bijna 115.000.

Wat doen we?

Afgelopen jaren heeft Kinderopvang werkt! diverse initiatieven genomen om de instroom in de branche te verhogen en is de branche met 15.000 medewerkers gegroeid. Met de campagne ‘Kinderopvang dankzij jou’ werken wij aan het imago van de branche en maken wij het waardevolle werk in kinderopvang zichtbaar.  Wij richten ons op studiekiezers, herintreders, zij-instromers en medewerkers voor de buitenschoolse opvang (bso). We delen verhalen, vlogs en video's. Daarnaast hebben we alle vacatures van alle kinderopvangorganisaties op één online vindplaats verzameld. En ontwikkelden we een online test om te zien of kinderopvang bij je past. Deze test is inmiddels meer dan 50.000 keer gedaan.

Ook werken wij met deze campagne aan de beroepstrots en waardering van huidige medewerkers. Dat doen we met speciale acties op de Dag voor de Pedagogisch Medewerker en rond de feestdagen, de speciale Dankzij-jou-kerstvideo passeerde vorig jaar de 450.000 weergaven. De campagne brak vele online records, werd genomineerd voor de prestigieuze Effie Awards en won de communicatieprijs De Bonk. 

Vinden en binden voor kinderopvang

Kinderopvang werkt! zoekt naar nieuwe manieren om mensen te vinden voor en te binden aan kinderopvang. We ontwikkelen instrumenten en trainingen die dit ondersteunen, zoals de Diplomacheck, een e-book over combinatiebanen, de medewerkersreis en tools voor werkplezier en een hackathon. Met al deze praktische instrumenten kunnen organisaties direct aan de slag. We organiseerden een hackathon en in het najaar van 2022 zijn wij gestart met een pilot om de deeltijdfactor te verhogen. Met input vanuit kinderopvangorganisaties werken we aan heldere en toegankelijke informatie over de kwalificatie-eisen. Daarnaast doen wij regelmatig onderzoek, zoals een arbeidsmarktpeiling die wij vier keer per jaar uitvoeren.

Om deze activiteiten te financieren, dragen alle werkgevers in de sector kinderopvang een bijdrage af aan het arbeidsmarktfonds FCB. Nieuwsgierig naar alle activiteiten? Bekijk het jaaroverzicht 2021.

Voor wie werken we?

We werken voor alle organisaties en werkgevers, medewerkers, leidinggevenden, or- en pvt-leden in kinderopvang. En voor iedereen die in de branche kinderopvang wil werken.

Ideeën en suggesties

Heb je ideeën of suggesties? Of wil je deelnemen aan het panel? Laat je horen. Wij laten ons graag voeden. Neem contact op met René Arends, secretaris van het Platform Arbeidsmarkt Kinderopvang: rarends@fcb.nl.

Nieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven van de laatste trends, onderzoeken, subsidies, tips, verhalen uit de praktijk en handige hulpmiddelen om jouw werk en jouw organisatie te ondersteunen en verder te ontwikkelen. Schrijf je in voor de nieuwsbrief en ontvang deze elke maand. 

Handige links

Lees onze nieuwsbrief!

Schrijf je in