Gezond werken
Bewegen en afwisselen is gezond, maar te lang in dezelfde houding zitten juist niet! Wie meer dan zes uur per dag achter een beeldscherm zit (tijdens (thuis)werk en privé samen) loopt, naast de kans op lichamelijke klachten, een verhoogd risico op hart- en vaatziekten of diabetes. Dat gezond werken belangrijk is, is dus overduidelijk. Als werkgever kun je veel doen om gezond gedrag te stimuleren.
Zo doe je het
Benut de kansen van een goede werkplek
Vertel medewerkers hoe ze het ergonomisch verantwoorde meubilair goed kunnen instellen en er goed mee kunnen werken. Zie er ook op toe en spreek elkaar erop aan.
Bevorder afwisseling
Denk daarbij aan afwisseling tussen zitten en staan en denk- en doewerk. Geef als leidinggevende het goede voorbeeld: doe bijvoorbeeld het overleg eens staand en telefoontjes lopend.
Stimuleer actieve en ontspannende (micro)pauzes
Laat medewerkers die veel beeldschermwerk doen minimaal elk uur of liever nog elk half uur een micropauze van een minuut nemen, plus twee korte pauzes en één langere lunchpauze per dag. Doe rek- en strekoefeningen of bevorder samen lunchwandelen. Daarnaast zijn er pauzesoftware en allerlei apps met leuke oefeningen beschikbaar.
Let op signalen
Bijvoorbeeld als je overbelasting bij medewerkers ziet of ze je over beginnende klachten vertellen. Ga na in hoeverre de werkplek een rol speelt in de overbelasting en welke andere factoren meespelen.
Let op de werkdruk en de balans tussen werk en privé
Door tijdsdruk en privézorgen kunnen medewerkers gehaaster en meer gespannen achter hun beeldscherm zitten. Daarmee lopen ze meer risico op klachten. Zie je stress-signalen bij je medewerkers? Ga erover in gesprek en ondersteun hen om problemen waar mogelijk op te lossen. Benadruk juist bij hoge werkdruk of een verstoorde balans tussen werk en privé het belang van (micro)pauzes.
Zorg ook voor een goede werkomgeving
Goede verlichting, een prettig binnenklimaat zonder last van geluid. Ga na of de kantooromgeving voldoet aan deze richtlijnen. Ontbreken er zaken of zijn ze niet op orde? Ga in gesprek met betrokkenen om tot oplossingen te komen.
Hoe herken je overbelasting bij een individuele medewerker?
Van te lang stilzitten achter een beeldscherm kan een medewerker klachten krijgen. Te lang stilzitten in dezelfde houding betekent een statische belasting van de spieren in de rug, nek en schouders waardoor bloed minder goed circuleert. Doordat een medewerker steeds dezelfde kleine bewegingen met muis en het toetsenbord uitvoert, kunnen klachten ontstaan. Als je deze klachten snel herkent, kun je ingrijpen vóórdat de klachten van je medewerker ernstiger worden.
Overbelasting door beeldschermwerk kan een medewerker voelen in zijn of haar handen, vingers, polsen, armen, schouders, nek en rug. Er zijn verschillende signalen: vermoeidheid, kramp, (uitstraling van) pijn, stijfheid, tintelingen of krachtverlies. Een deel van deze klachten kun je zien. Ook zie je signalen soms aan de gezichtsuitdrukking. Valt je iets op? Vertel de medewerker wat je ziet en vraag hoe hij of zij dat zelf ervaart.
Dit artikel is onderdeel van