Icon Arrow Icon Arrow back Icon Quote Icon Close Icon Enlarge Icon Calendar Icon Currency Icon Clock Icon Location Icon List Icon Shield Icon Chevron Icon Attachment Icon Download star icon-hat icon-tools
Arbocatalogus

Door derden

Ongewenst gedrag kan ook door ‘derden’ veroorzaakt worden. Bijvoorbeeld door een gefrustreerde ouder of een kind dat in een woedeaanval gooit of slaat. Het beleid dat je voor onderling ongewenst gedrag hebt opgesteld, kun je ook voor grensoverschrijdend gedrag van derden gebruiken. Groeien ‘lastige gesprekken en situaties’ met derden uit tot fysieke agressie? Komen er vaker incidenten met agressie door derden voor? Maak er dan een apart beleidsthema van. 

arbocatalogus ongewenst gedrag door derden

Tips

Voorkom agressief gedrag

Bereid medewerkers en teams voor op hoe ouders en kinderen gefrustreerd kunnen raken en hoe je dat kunt voorkomen. Besteed ook aandacht aan hoe ze een slechtnieuwsgesprek kunnen voeren en kunnen de-escaleren. En zorg dat je dienstverlening zo goed mogelijk verloopt.

Registreer incidenten

Vraag medewerkers en leidinggevenden om incidenten van agressief gedrag door derden te melden. Registreer wat en wanneer op welke locatie gebeurde, hoe het incident is opgepakt en welke gevolgen er waren.

Organiseer opvang en nazorg

Loopt grensoverschrijdend gedrag uit de hand? Organiseer opvang en nazorg voor je medewerkers.

Beslis of je er een volwaardig beleidsthema van maakt

Groeien ‘lastige situaties en gesprekken’ uit tot incidenten met fysieke agressie? Vallen er niet alleen krachttermen, maar worden medewerkers persoonlijk uitgescholden of bedreigd? Bij meerdere incidenten per jaar is het tijd om een volwaardig beleidsthema ‘agressief gedrag door derden’ te ontwikkelen. Kijk eens voor mogelijkheden bij de Arbocatalogus van jeugdzorg.

Dit artikel is onderdeel van