Icon Arrow Icon Arrow back Icon Quote Icon Close Icon Enlarge Icon Calendar Icon Currency Icon Clock Icon Location Icon List Icon Shield Icon Chevron Icon Attachment Icon Download star icon-hat icon-tools
Artikel Werkzoekenden

Verkorte opleiding – werken en leren

Een gewone mbo- of hbo-opleiding duurt vaak drie of vier jaar. Wil je sneller aan de slag? Lees hier alles over de mogelijkheden om werken en leren in kinderopvang te combineren.

Werken in kinderopvang zonder diploma

Er zijn opleidingen die verkorte trajecten aanbieden voor mbo-pedagogisch medewerker kinderopvang niveau 3 en mbo-gespecialiseerd pedagogisch medewerker niveau 4. Onderaan vind je de links.

Let er bij deze verkorte opleidingen op dat je het officieel erkende diploma haalt. Anders voldoe je niet aan de kwalificatie-eis en mag je niet aan de slag. Verkorte opleidingen kun je vaak ook bij een regionaal opleidingscentrum (roc)volgen. Meestal is dit volwassenonderwijs. Dat betekent werken en leren tegelijk, studeren in de avonduren of een vaste dag per week naar school.

Werken en leren in kinderopvang

Ben je zij-instromer en op zoek naar een leuke plek waar je werken en leren kunt combineren? Via de link onderaan de pagina check je direct vacatures bij jou in de buurt!

Associate Degree

Een Associate Degree (AD) is een tweejarige studie in het hbo. Het niveau ligt tussen mbo-4 en hbo-bachelor. Je kunt een associate degree-opleiding volgen met een mbo-4-, havo- of vwo-diploma. De AD’s die kwalificeren voor een baan als pedagogisch medewerker of peuterspeelzaalleidster zijn:

  • Childcare
  • Jeugdwerker
  • Kinderopvang
  • Pedagogical Educational Assistant
  • Pedagogisch Educatief Medewerker
  • Pedagogisch Educatief Professional
  • Pedagogisch Professional Kind en Educatie
  • Sociaal Werk, met keuzemodule Opvoeden in brede context

Hbo duaal, deeltijd en verkort

Veel van de hbo-opleidingen die kwalificeren voor pedagogisch medewerker of peuterspeelzaalleidster kun je duaal of in deeltijd doen. Bij de opleidingen kun je vragen naar eventuele vrijstellingen, omdat je bijvoorbeeld al een Associate Degree (AD) gedaan hebt. Daarmee wordt je totale studieduur korter.

Kinderopvang met een eigen klas

Sommige kinderopvangorganisaties hebben een ‘eigen klas’. Je doet dan een opleiding (vaak in kortere tijd dan in het normale onderwijs) en werkt bij de kinderopvangorganisatie. Een paar voorbeelden zijn:

Ook interessant, nog meer werken en leren in kinderopvang

Bij gro-up in Berkel en Rodenrijs kun je een beroepsondersteunende leerweg (bol) opleiding Sociaal-cultureel Werk en Gespecialiseerd Pedagogisch Medewerker doen. Met deze opleiding behaal je dus twee kwalificaties op mbo-niveau 4.

Pedagogisch medewerker voor het Integraal Kindcentrum (IKC)

Dit is een nieuwe opleiding van het Regionaal Opleidingscentrum (ROC) Kop van Noord-Holland. In een IKC werken pedagogisch medewerkers en leerkrachten samen, in één team onder één leiding. Zo wordt het onderscheid tussen deze twee werelden steeds kleiner. De opleiding Pedagogisch Medewerker voor het IKC bereidt je optimaal voor op deze ontwikkeling.

Leerwerkplaats

UN1EK en Albeda College Sociaal & Pedagogisch Werk hebben een leerwerkplaats waarin mbo-studenten het vak van pedagogisch medewerker in de praktijk leren. Een win-winsituatie!

Verkorte opleidingen

Ook interessant

Meer weten? Neem contact op!

Cao Kinderopvang logo vierkant

Meer weten? Neem contact op!