Icon Arrow Icon Arrow back Icon Quote Icon Close Icon Enlarge Icon Calendar Icon Currency Icon Clock Icon Location Icon List Icon Shield Icon Chevron Icon Attachment Icon Download star icon-hat icon-tools

Zelf aan de slag met online werkboek medewerkersreis

13 jan 2022

Een stappenplan, voorbeelden en inspiratie over de medewerkersreis kinderopvang verzameld in een online inspiratie- en werkboek. Met opdrachten en tips bij iedere fase van de reis. Van werven en inwerken tot waardering en afscheid nemen. Ga zelf aan de slag om een aantrekkelijke kinderopvangorganisatie te worden met tevreden en gelukkige medewerkers. Dat is juist in tijden van personeelstekorten nog belangrijker. Doe de quickscan om te zien hoe je organisatie ervoor staat. Het online werkboek is de opbrengst van een pilot met elf kinderopvangorganisaties.

Onder leiding van Davina Koudijs van Kinderopvang werkt! en Juliëtte Haarsma van Stichting Kinderopvang Gorinchem (SKG) hebben elf kinderopvangorganisaties hun medewerkersreis in kaart gebracht. Iedere organisatie heeft haar medewerkersreis verbeterd en een concreet actieplan gemaakt om de medewerkersreis (verder) vorm te geven in de eigen organisatie. De opbrengsten uit de pilot worden nu gedeeld met het veld. Met de tips, opdrachten, het stappenplan en de quickscan kunnen organisaties direct aan de slag om een aantrekkelijke werkgever te worden. En daarmee te werken aan werving en behoud. 

Medewerkers vinden en binden

Het vinden van de juiste medewerkers is niet gemakkelijk. De medewerkersreis is een instrument dat daarbij kan helpen. Maar wat is de medewerkersreis precies? Het is de reis die medewerkers maken binnen een organisatie en wat zij daarbij ervaren. Vanaf het eerste contact met de organisatie tot en met het afscheid. Een goed doordachte medewerkersreis zorgt voor bevlogen, tevreden, productieve en gelukkige medewerkers. Zij worden ambassadeur van de organisatie, brengen een positieve sfeer, presteren beter en blijven langer in dienst. Door belangrijke contactmomenten in kaart te brengen en in te spelen op wat pedagogisch medewerkers verwachten en belangrijk vinden, kunnen organisaties zich onderscheiden als aantrekkelijke werkgever waar medewerkers met plezier werken.

Visual medewerkersreis kinderopvang

De medewerkersreis in vijf stappen

Je doorloopt de medewerkersreis in vijf stappen. Daarmee draag je bij aan een nog betere medewerkerservaring. 

  1. Werven en solliciteren: als je goed weet wie je als organisatie bent en waar je voor staat, kun je gericht zoeken naar nieuwe medewerkers die bij jouw organisatie passen. 
  2. Welkom en inwerken: de eerste week en eerste maanden zijn cruciaal voor het behouden van nieuwe medewerkers. 
  3. Werk en ontwikkeling: dit deel gaat over hoe je medewerkers naar hun werk komen, hoe ze zich door de jaren heen ontwikkelen en hoe ze zich blijven inzetten in hun werk.
  4. Afscheid en contact houden: voor medewerkers is een goed afscheid van groot belang. Daarom is het belangrijk om de vertrekkende medewerker te betrekken.
  5. Waarderen: het ‘zien’ van mensen en het ‘zich gehoord voelen’ om wat ze doen en om wie ze zijn.

De invulling van de medewerkersreis is voor iedere kinderopvangorganisatie anders. Onderzoek welke onderdelen voor jouw medewerkers het meest belangrijk zijn. Wat gaat al goed? Wat kan beter? Waar is de meeste winst te behalen? Door de belangrijkste contactmomenten opnieuw in te richten, kun je de ervaringen van medewerkers positief beïnvloeden.

Ontwikkeld door Kinderopvang werkt!

Samen met alle kinderopvangorganisaties werken aan een aantrekkelijke branche, waar mensen graag willen werken en met plezier blijven werken. Dat is wat Kinderopvang werkt! wil bereiken. Om dit te realiseren ontwikkelen wij producten, tools, trainingen en campagnes om nieuwe medewerkers te werven en te behouden. Met dit e-book over de medewerkersreis kunnen kinderopvangorganisaties direct aan de slag om een aantrekkelijke werkgever te worden en te blijven.

Handige links