Icon Arrow Icon Arrow back Icon Quote Icon Close Icon Enlarge Icon Calendar Icon Currency Icon Clock Icon Location Icon List Icon Shield Icon Chevron Icon Attachment Icon Download star icon-hat icon-tools

Alle vragen en antwoorden over EVC op een rij

EVC staat voor Erkenning van Verworven Competenties. Met een EVC-procedure laat je werkervaring en kennis die je eerder hebt opgedaan officieel erkennen. Handig voor als je werkervaring in kinderopvang hebt, maar niet de juiste opleidingsachtergrond. In kinderopvang heb je twee soorten EVC-trajecten. De onderwijsstandaard en de branchestandaard. Wat is het verschil? En hoe kom je tot een keuze? Alle vragen en antwoorden op een rij.

Spelende kinderen met begeleiders in kinderopvang

Wat is het verschil tussen de EVC-onderwijsstandaard en de branchestandaard?

Wil je graag een mbo- of hbo-diploma halen als eindresultaat? Dan kun je het beste een EVC-onderwijsstandaard kiezen. Na het behalen van dit certificaat verzilver je bij een ROC je EVC-certificaat in voor een diploma.

Heb je al een diploma en wil je vooral in kinderopvang aan de slag? Of is onderwijs niet echt voor jou geschikt? Kies dan voor de branchestandaard.

Beschik je al over alle competenties? Dan kun je met een EVC-aanbieder contact opnemen voor een EVC-certificaat. Dit certificaat vraagt de EVC-aanbieder aan bij het Nationaal Kenniscentrum EVC. Zo kwalificeer je voor de functie van pedagogisch medewerker.

Welke route is het meest geschikt?

Twijfel? Bespreek dit dan met een EVC-aanbieder. Zij stellen je dan de juiste vragen zodat je zeker weet dat je de juiste route kiest die bij jou past. Welke EVC-procedure geschikt is, hangt af van wat de EVC-procedure moet opleveren en natuurlijk ook van wat iemand al in huis heeft.

Kan ik werken in kinderopvang als ik bezig ben om een EVC-certificaat te halen?

Ja, dan kan! Met de onderwijsstandaard en de branchestandaard kun je competenties opdoen als je aan het werk bent als pedagogisch medewerker in ontwikkeling. Kijk wel goed met je werkgever of je voor de functie van pedagogisch medewerker in ontwikkeling in aanmerking komt. Want er zijn instroomeisen. Zoals een diploma op minimaal mbo 3 niveau of een havo- of vwo-diploma. Of een buitenlands diploma. Kijk hier goed naar. Ze staan in artikel 9.5 van de Cao Kinderopvang.

EVC-traject kinderopvang - wat houdt dat precies in?

Hoe weet ik of ik alle competenties heb voor de branchestandaard?

We hebben een zelfscan ontwikkeld die je hiervoor kunt gebruiken. Hierin staan alle 35 competenties. Met uitleg en wat ze inhouden. Lees ook meer op deze pagina, daar hebben we van alles bij elkaar verzameld over de branchestandaard.

Meer weten? Neem contact op!

Hélène Arons

Meer weten? Neem contact op!