Icon Arrow Icon Arrow back Icon Quote Icon Close Icon Enlarge Icon Calendar Icon Currency Icon Clock Icon Location Icon List Icon Shield Icon Chevron Icon Attachment Icon Download star icon-hat icon-tools
Artikel Fit en vitaal

Blijf fit en vitaal in kinderopvang met deze tools

Werken in kinderopvang is een mooi vak. Toch is het soms best zwaar. Je medewerkers kunnen verschillende risico’s lopen. Hoe weet je welke risico’s je medewerkers kunnen lopen? En hoe speel je daarop in als werkgever? We hebben de tools die je hiervoor kunt gebruiken op een rij gezet. Investeer in de vitaliteit van je medewerkers. Zo kunnen zij in goede gezondheid en met veel energie hun werk doen. Nu en in de toekomst.

Pedagogisch medewerker met kinderen op een kinderopvang

Arbocatalogus 

In de Arbocatalogus staan oplossingen en aanbevelingen voor veelvoorkomende arborisico’s in kinderopvang. Bekijk het onderdeel fysieke belasting. 

Risicomonitor 

Het is wettelijk verplicht een actuele risico-inventarisatie op het gebied van arbeidsomstandigheden te hebben. De Risicomonitor ondersteunt je bij deze verplichting. Lichamelijke belasting is een van de thema’s in de Risicomonitor.

Plezier in Uitvoering  

Met de methode Plezier in uitvoering gaan je medewerkers individueel of als team met oefeningen aan de slag. Hierdoor ontdekken zij elkaars drijfveren, verbeteren zij de communicatie in het team en verhogen het werkplezier. 

Koerskaart van werkstress naar werkplezier 

Met de Koerskaart van werkstress naar werkplezier (pdf) kom je erachter hoe je goed, gezond en met plezier kunt werken. Ook is het een hulpmiddel om over werkstress en werkplezier te praten. 

Koerskaart duurzame inzetbaarheid 

Gebruik de Koerskaart duurzame inzetbaarheid (pdf) om te praten over werk en toekomst. Je staat stil bij de duurzame inzetbaarheid van je medewerkers. Hoe kunnen zij hun talenten goed inzetten. En hoe blijven zij gezond en met plezier aan het werk? 

Gesprek chronische aandoening en werk 

Gebruik deze gesprekswijzer (pdf) bij het gesprek met een werknemer over zijn of haar chronische aandoening. 

Inzetbaarheidsgesprek 

Bekijk de vijf belangrijkste aspecten van het Inzetbaarheidsgesprek (pdf). Zo’n gesprek gaat over kansen, uitdagingen, eisen in het werk en behoeftes van werknemers. Het helpt je om in een gelijkwaardig gesprek, ideeën en mogelijkheden uit te wisselen.  

Beeldschermwerk  

Via de checklist beeldschermwerk (pdf) weet je of je een verhoogd risico loopt op gezondheidsproblemen door beeldschermwerk en krijg je tips om dit te voorkomen.

Thuiswerken

Zit je regelmatig thuis achter de computer en wil je fit blijven? Doe dan deze oefeningen.

Huis van Werkvermogen 

Deze checklist is ontwikkeld door de Finse professor dr. Juhani Ilmarinen. Hij omschrijft werkvermogen als: de mate waarin men fysiek, psychisch en sociaal in staat is om te werken. Het is een balans tussen werk en individu. Het werkvermogen wordt beïnvloed door verschillende factoren die samenkomen in het Huis van Werkvermogen. Hoe vitaal ben ik? (pdf) en Hoe vitaal is de organisatie (pdf)?

Startnotitie Vitaliteitsbeleid 

Vaak wordt er binnen een organisatie al meer gedaan aan vitaliteit dan dat je weet. Met de startnotitie vitaliteitsbeleid (pdf) zet je de eerste stap om in kaart te brengen van wat er al is en krijg je zicht op wat je nog wilt ontwikkelen.  

Stappenplan werkdruk

Als medewerkers in jouw organisatie werkdruk ervaren, is het belangrijk om dit serieus aan te pakken. Het liefst samen met je medewerkers, zodat zij zich betrokken voelen. En om te zorgen dat je de regie en verantwoordelijkheid voor het verlagen van werkdruk met elkaar deelt. Deze zeven stappen zorgen voor structuur en duurzaam resultaat. Zo investeer je samen in meer werkplezier. Maak gebruik van het stappenplan om werkdruk te verminderen.

Veronica Jocker

Branchespecialist Kinderopvang

Meer weten? Neem contact op!

Veronica Jocker

Meer weten? Neem contact op!