Stappenplan aanpakken werkdruk
Als er binnen je organisatie werkdruk is, is het belangrijk om hier serieus mee aan de slag te gaan. Doe dit samen met je medewerkers, zodat ze zich betrokken voelen en verantwoordelijkheid kunnen delen. Dit helpt om samen werkdruk te verlagen!
Werkdruk verminderen is een proces dat doorloopt. Preventieve maatregelen, zoals voorlichting en training, zijn hierbij belangrijk.
Hieronder staat een eenvoudig 7-stappenplan om werkdruk te verminderen en werkplezier te vergroten. Deze stappen geven structuur en helpen om samen een duurzaam resultaat te bereiken. Het stappenplan is gebaseerd op een model van TNO, met twee extra stappen voor een nog betere aanpak. Zo zorg je voor oplossingen waarin medewerkers geloven en voelen zij zich gehoord en minder machteloos. Dat gevoel van machteloosheid komt vaak voor bij te hoge werkdruk.
Stappenplan werkdruk verlagen
- Signaleren – Bekijk waar werkdruk speelt en welke signalen er zijn.
- Inzicht verdiepen – Verdiep je in de oorzaken van de werkdruk.
- Maatregelen bedenken – Bedenk samen met je medewerkers oplossingen.
- Invoeren – Voer de gekozen maatregelen in.
- Evalueren – Kijk samen of de maatregelen het gewenste effect hebben.
Naast het aanpakken van directe problemen is het vaak nodig om een blijvende oplossing te vinden. Hiervoor zijn beleid en preventieve maatregelen belangrijk. Daarom hebben we twee extra stappen toegevoegd:
- Beleid ontwikkelen – Stel een beleidsplan op dat helpt om werkdruk te verminderen.
- Voorlichting en training – Zorg voor training en doorlopende maatregelen om werkdruk te voorkomen.
Betrek je medewerkers bij alle stappen. Zo werk je aan oplossingen waarin zij vertrouwen hebben. Bovendien voelen medewerkers zich dan meer gehoord en minder machteloos. Dit helpt om werkplezier te vergroten en werkdruk te verlagen.
Lees hieronder hoe je bij elke stap je medewerkers kunt betrekken.