Icon Arrow Icon Arrow back Icon Quote Icon Close Icon Enlarge Icon Calendar Icon Currency Icon Clock Icon Location Icon List Icon Shield Icon Chevron Icon Attachment Icon Download star icon-hat icon-tools
Artikel Werkzoekenden

Via het Ontwikkelpad aan de slag in kinderopvang

Wil jij starten als groepshulp in kinderopvang? En misschien wel doorgroeien tot pedagogisch medewerker? Dan is het Ontwikkelpad iets voor jou! Dit ‘pad op maat’ helpt jou om je te ontwikkelen in de praktijk. Het Ontwikkelpad is een initiatief van de Brancheorganisatie Kinderopvang (BK), Branchevereniging Maatschappelijke Kinderopvang (BMK) en het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid (SZW).

Het Ontwikkelpad

In kinderopvang is een groot tekort aan personeel. In totaal is er vraag naar zo’n zesduizend medewerkers. Veel mensen willen wel in kinderopvang werken, maar hebben niet altijd de juiste diploma’s. Geldt dit ook voor jou? Met het Ontwikkelpad kun je toch instromen. Voor de functie groepshulp gelden namelijk geen vooropleidingseisen en daarom kan jij direct aan de slag. Via een op maat gemaakt Ontwikkelpad leer je in de praktijk stap voor stap verschillende werkzaamheden.

Zo werkt het Ontwikkelpad

Met het Ontwikkelpad stap je in als groepshulp en leer je verschillende verzorgende taken en huishoudelijke werkzaamheden in de praktijk. Als volgende stap leer je bijvoorbeeld hoe je kinderen begeleidt bij activiteiten. Zo help en ondersteun je de pedagogisch medewerker, terwijl je stapsgewijs alle werkzaamheden leert. Zo wordt het voor jou makkelijker om zelf ook pedagogisch medewerker te worden, als je dat wilt en kunt.

Ontwikkelpad op maat

Alle werkzaamheden zijn gekoppeld aan verschillende ‘scholingstegels’ uit het Ontwikkelpad. Via deze scholingstegels maak je een Ontwikkelpad dat helemaal past bij jouw ervaringen, vaardigheden en wensen. Dit doe je samen met jouw (toekomstige) werkgever, jouw eventuele begeleider en een mbo-instelling. Alles wat je hebt geleerd, wordt vervolgens vastgelegd in een praktijkverklaring, een (mbo-)certificaat en/of een volledig mbo-diploma.

Voordelen voor jou

Via het Ontwikkelpad begin je dus meteen aan een leuke baan in kinderopvang. Tegelijkertijd leer je stap voor stap nieuwe werkzaamheden. Zoals groentehapjes maken als groepshulp of kinderen helpen bij hun ontwikkeling als pedagogisch medewerker. Een begeleider op de werkvloer ondersteunt jou daarbij. Via jouw Ontwikkelpad leer je dus veel nieuwe werkzaamheden en kom je steeds verder, terwijl je ook een salaris ontvangt.

Meer weten?

Klinkt het Ontwikkelpad als iets voor jou? Leuk! Neem contact op met een kinderopvangorganisatie bij jou in de buurt, of meld je bij het Regionale Mobiliteitsteam bij jou in de buurt. Het Regionale Mobiliteitsteam ((RMT) helpt jou bij het vinden van de juiste match tussen jou en een kinderopvangorganisatie.