Hoe UWV werkgevers vooruithelpt
De druk op kinderopvang is groot. Het vinden én behouden van gemotiveerde medewerkers staat hoog op de agenda. Maar wist je ook dat UWV hier een belangrijke rol in kan spelen? UWV biedt werkgevers ondersteuning bij uiteenlopende personeelsvraagstukken. Van instroom tot doorstroom, en van scholing tot duurzame samenwerking. “Wij willen ervoor zorgen dat iedere werkgever weet dat we samen de puzzel kunnen leggen", vertelt Patricia van Blitterswijk, landelijk werkgeversadviseur.

Waarom samenwerken met UWV loont
Samenwerken met UWV biedt werkgevers allerlei voordelen. Je krijgt ondersteuning én toegang tot een groot netwerk van partners, zoals gemeentes, ontwikkelbedrijven, opleiders en brancheorganisaties. Patricia: "We hebben heel veel kennis in huis en kennen alle partijen die kunnen bijdragen, landelijk en regionaal. Als we je zelf niet verder kunnen helpen, dan weten we je altijd wel te verwijzen naar iemand die dat wel kan."
Patricia benadrukt dat de dienstverlening bovendien volledig kosteloos is voor werkgevers. “Het is publiek, dus al voorgefinancierd door de overheid. Het maakt niet uit of je een grote of kleine organisatie bent, we staan voor elke werkgever klaar. Dat doen we vanuit partnerschap, zonder dat we daar kosten voor rekenen. Zo kunnen we er samen voor zorgen dat iedereen die wil en kan werken, ook daadwerkelijk een plek vindt."
“Veel mensen kennen UWV van de uitkeringen”, legt Patricia uit. “Maar we richten ons ook op werk. We ondersteunen werkgevers in alle sectoren, ook in kinderopvang. Bijvoorbeeld als het gaat om vraagstukken over instroom, doorstroom, scholing, mobiliteit en inclusie. Zo kunnen werkgevers die moeite hebben met het vinden van voldoende personeel ondersteuning krijgen bij het anders organiseren van werk of het opzetten van leer-werktrajecten. Wat de situatie of uitdaging ook is: we denken graag met werkgevers mee en helpen ze met passende oplossingen."
Regionaal dichtbij, landelijk verbonden
Patricia legt uit dat Nederland is opgedeeld in 35 arbeidsmarktregio’s, met in iedere regio een UWV-team dat werkgevers ondersteunt. Zelf werkt Patricia landelijk en is ze de schakel tussen grote, bovenregionale organisaties en de lokale teams. "Plannen maken doen we centraal, de uitvoering altijd in de regio. Daar wonen de mensen die aan het werk willen en vindt de echte matching plaats. Op deze manier blijft de aanpak persoonlijk en efficiënt." Dankzij haar landelijke netwerk krijgen succesvolle pilots snel navolging in andere regio's.
UWV is bezig om de dienstverlening voor werk en scholing aan werkzoekenden, werkenden en werkgevers te verbeteren en toegankelijker te maken, door één regionaal loket per arbeidsregio te creëren. Hiermee wordt ook de dienstverlening van de voormalige Leerwerkloketten, regionale mobiliteitsteams en WerkgeversServicepunten ontsloten. Patricia licht toe: "Vanaf 1 januari 2026 spreken we in heel Nederland over Werkcentra. Alle arbeidsmarktregio's hebben dan één herkenbare toegangspoort, met daarachter alle ondersteuning die je als werkgever nodig hebt. De dienstverlening zelf blijft zoals die is."
Het maakt niet uit of je een grote of kleine organisatie bent, we staan voor elke werkgever klaar. Dat doen we vanuit partnerschap, zonder dat we daar kosten voor rekenen. Zo zorgen we er samen voor dat iedereen die wil en kan werken, ook daadwerkelijk een plek vindt."
Samen bouwen aan instroom én behoud in kinderopvang
UWV is bovendien een belangrijke partner van het Ontwikkelpad Kinderopvang. Hiermee kunnen werkgevers en werkzoekenden ondersteuning krijgen bij subsidieaanvragen, begeleiding, scholing en regionale samenwerking. Patricia: “Het is een initiatief van de branche zelf, maar UWV speelt een belangrijke rol in het toepasbaar maken ervan. Wij helpen werkgevers te ontdekken hoe ze met het Ontwikkelpad Kinderopvang aan de slag kunnen. Het biedt niet alleen handvatten voor instroom, maar juist ook voor doorstroom en behoud van bestaand personeel."
Een voorbeeld van hoe UWV regionaal maatwerk levert binnen hun dienstverlening is het 'voorschakeltraject op het Ontwikkelpad' in Rijnmond, bedoeld voor wie zich eerst wil oriënteren op werken in kinderopvang. "Sommige mensen willen eerst ontdekken of het bij ze past", vertelt Patricia. "Met tien werkgevers en een mbo ontwikkelden we een traject van vijftien weken, waarin deelnemers spelenderwijs een goed beeld krijgen van wat het werk inhoudt." Het resultaat? Deelnemers stromen bewuster en gemotiveerder in, met minder risico op uitval en met een duidelijke route naar verdere ontwikkeling in kinderopvang.
In de regio Zwolle was er behoefte aan een breed oriëntatietraject voor werkzoekenden met interesse in de zorg- en welzijnssector, die nog niet precies wisten welke branche bij hen past. Door ze te laten kennismaken met onder andere ggz, gehandicaptenzorg , ouderenzorg én kinderopvang, kunnen deelnemers ontdekken waar hun interesses en talenten het beste tot hun recht komen. Volgens Patricia een groot voordeel van dit traject. “Past kinderopvang niet, dan past misschien een andere branche wel. Zo komt ieder op de juiste plek."
Benieuwd wat UWV voor jouw organisatie kan betekenen?
- Bezoek Werkcentrum.nl – Vind het Werkcentrum in jouw regio en bekijk de mogelijkheden.
- Bespreek je uitdagingen – UWV helpt je met allerlei oplossingen voor personeelstekorten.
- Grote organisatie met vestigingen in meerdere arbeidsmarktregio’s? Of wil je een directe ingang in jouw regio? Neem dan rechtstreeks contact op met Patricia van Blitterswijk, landelijk werkgeversadviseur Zorg & Kinderopvang, bereikbaar via 06 33 33 34 33 of patricia.vanblitterswijk@uwv.nl