Vergroot instroom en doorstroom via het Ontwikkelpad kinderopvang
Er is grote behoefte aan personeel in kinderopvang. Tegelijkertijd zijn er mensen die in deze sector aan de slag willen, maar niet de juiste opleidingsachtergrond hebben. Ook zijn er groepshulpen die graag meer willen leren. Hier liggen kansen. Daarom bedachten brancheorganisaties in kinderopvang samen met het ministerie van SZW het Ontwikkelpad Kinderopvang, Op deze pagina lees je er meer over.
Wat is het Ontwikkelpad kinderopvang?
Het Ontwikkelpad kinderopvang is een op maat gemaakt pad voor huidige en toekomstige groepshulpen. Hiermee kunnen ze zich ontwikkelen in de beroepspraktijk. Dit kan via het halen van een praktijkverklaring, (mbo-) certificaten of een diploma. Wie dat wil, kan zelfs doorgroeien tot pedagogisch medewerker. Maar een groepshulp kan zich met bepaalde vaardigheden en kennis ook ontwikkelen in de breedte.
Je stippelt het Ontwikkelpad samen met je (toekomstige) groepshulp uit, met hulp van de betrokken mbo-instelling en/of het regionale werkgeversservicepunt. Het Ontwikkelpad bevat onder andere het nieuwe keuzedeel Ondersteuning in de kinderopvang op mbo 2-niveau.
Voordelen voor jou als werkgever
Dankzij het Ontwikkelpad vergroot je de pool van potentiële medewerkers aanzienlijk. Pedagogisch medewerkers worden door de instroom en ontwikkeling van groepshulpen direct ontzorgd. Zo verlaag je hun werkdruk en versterk je de kracht van het team. Bovendien houden ontwikkelingsmogelijkheden de motivatie van medewerkers hoog . En niet onbelangrijk: je helpt kandidaten zonder de juiste opleidingsachtergrond aan een inspirerende baan.
Laat je informeren over de mogelijkheden van het Ontwikkelpad
In al meer dan 24 arbeidsmarktregio’s worden startsessies georganiseerd voor werkgevers. Op Agenda - NLwerktaanwerk staan alle data. Is er in jouw regio al een bijeenkomst geweest of is er nog geen gepland? Meld dit dan via kinderopvang@nlwerktaanwerk.nl. Je wordt dan in contact gebracht met de juiste contactpersoon van jouw regionaal werkgeversservicepunt.
Meld je aan voor een sessieHet Ontwikkelpad vormgeven via scholingstegels
Het Ontwikkelpad is er voor mensen die graag willen werken in kinderopvang, maar nog niet beschikken over de juiste opleidingsachtergrond . Maar ook voor groepshulpen die zich in de breedte willen ontwikkelen of de ambitie hebben om door te groeien tot pedagogisch medewerker. Het Ontwikkelpad kinderopvang wordt vormgegeven met behulp van scholingstegels. Zo bouw je een Ontwikkelpad op maat.
- Download de pdf met scholingstegels. Let op: verschillende onderdelen zijn aanklikbaar.
- Weten hoe het precies werkt? Raadpleeg de handreiking scholingstegels Ontwikkelpad kinderopvang.
Neem nieuwe groepshulpen aan via het Ontwikkelpad
Wil je nieuwe groepshulpen aannemen via het Ontwikkelpad? Benader dan het werkgeversservicepunt in jouw regio. Het werkgeversservicepunt kan je helpen bij werving, selectie en het uitstippelen van een Ontwikkelpad op maat voor potentiële medewerkers. Ook kan het werkgeversservicepunt helpen bij het regelen van voldoende begeleiding, taalondersteuning en financiële zaken.
Een groot aantal werkgeversservicepunten staat al klaar om de mogelijkheden van het Ontwikkelpad met jou te verkennen, samen met regionale partijen en mbo-instellingen. In onderstaand overzicht zie je om welke arbeidsregio's het gaat. Werkt jouw arbeidsmarktregio nog niet met het Ontwikkelpad kinderopvang, maar heb je wel interesse? Of is jouw organisatie actief in meerdere arbeidsmarktregio’s? Meld je dan bij het landelijke werkgeversservicepunt via landelijkadviseurswgd@uwv.nl en info@lwspgemeenten.nl.
Functiebeschrijving groepshulp
Met de inzet van nieuwe groepshulpen verlaag je de werkdruk bij pedagogisch medewerkers. Hoe? De functiebeschrijving voor groepshulp luidt als volgt:
Een groepshulp ondersteunt pedagogisch medewerkers door algemene verzorgende en/of huishoudelijke taken uit te voeren, zoals eten geven aan kinderen, verschonen, schoonmaken, en voorraadbeheer. Ook helpt de groepshulp bij het begeleiden van kinderen bij uitstapjes. Zo zorgen zij dat pedagogisch medewerkers hun werk makkelijker en met meer aandacht kunnen doen in een schone omgeving, en dat de benodigde middelen en artikelen op voorraad zijn.
Help je huidige groepshulpen zich verder te ontwikkelen
Wil je jouw huidige groepshulpen stappen laten zetten via het Ontwikkelpad? Neem dan contact op met een mbo-instelling. Die helpt je verder met het opstellen van een traject op maat. Bekijk welke mbo-instellingen bij jou in de buurt de opleidingstegels uit het Ontwikkelpad aanbieden (in de derde leerweg). In het overzicht van particuliere aanbieders kun je filteren op relevante opleidingen voor het Ontwikkelpad. Dit zijn:
- Assistent dienstverlening
- Helpende Zorg en Welzijn
- Pedagogisch medewerker kinderopvang
Let op: als een onderwijsinstelling erkend is om deze opleidingen in de derde leerweg aan te bieden, betekent dat niet automatisch dat deze onderwijsinstelling ook praktijkverklaringen en certificaten uit het Ontwikkelpad aanbiedt. Ga naar www.leeroverzicht.nl om te checken welke onderwijsinstellingen diplomatrajecten aanbieden (bbl) en om welke mbo-certificaten het gaat.
Word een erkend leerbedrijf
Als je het Ontwikkelpad wilt inzetten, dan moet jouw organisatie erkend zijn als leerbedrijf. De Samenwerkingsorganisatie Beroepsonderwijs Bedrijfsleven (SBB) kan je hierbij helpen. Ben je al erkend leerbedrijf? Check dan of je erkend bent voor de hierboven genoemde opleidingen.
Aan de slag met het Ontwikkelpad? Check of je in aanmerking komt voor de subsidieregeling van het ministerie van SZW
Bekijk informatie en voorwaardenToolkit met communicatiemiddelen
Wil je huidige en toekomstige groepshulpen enthousiast maken voor de mogelijkheden van het Ontwikkelpad? Download dan de toolkit met communicatiemiddelen. In de toolkit vind je materialen die je kunt gebruiken richting werknemers en werkzoekenden, zoals een leaflet, een poster en een bericht voor sociale media. Plus een handleiding met uitleg over hoe en wanneer je deze materialen kunt gebruiken.
Meer informatie over het Ontwikkelpad
Vragen of opmerkingen?
Mail dan naar kinderopvang@nlwerktaanwerk.nl. Binnen drie werkdagen neemt een regisseur van NLwerktaanwerk contact met je op.