search clock hat location star arrow-right right-item tools kalender opleiding download play link phone mail calendar

Kies een ethiektraining

Wat doe je als een ouder onvoldoende afstand houdt? Een verpleegkundige haar kind brengt met een snotneus? Een vader zijn kind ophaalt en naar alcohol ruikt? Ethiek in kinderopvang. Je komt er elke dag mee in aanraking. Tegen welke dilemma’s loop jij aan? En hoe ga je daar mee om? Ontdek het met een (online) ethiektraining en maak gebruik van de vergoedingsregeling.

Kinderopvang is mensenwerk: ieder heeft eigen ideeën, eigen visies, normen en waarden. Dat kunnen hele simpele dingen zijn zoals ‘eten doe je aan tafel’, ‘je kijkt elkaar aan als je tegen elkaar praat’ tot meer fundamentele kwesties als ‘kinderen sla je niet’. Veel van deze kwesties zijn vaak onbesproken, soms zijn ze deel van je dagelijkse routine. Toch kan het goed zijn om meningsverschillen te bespreken. Ethiek kan je leren lastige situaties te ontrafelen en samen te besluiten wat goed handelen is.

Ethiektrainingen

Kinderopvang werkt! heeft een aantal trainingen geselecteerd om je te scholen in ethiek. Samen ga je aan de slag met vragen als: hoe ontrafel je een ethisch dilemma? Hoe houd je een ethisch beraad? In de trainingen is ook aandacht voor verbinding met de praktijk en een verbreding naar de hele sector. Iedere training heeft een eigen insteek en stijl. Kijk welke training past bij jouw organisatie en jouw medewerkers.

Als leidinggevende kun je ook een aparte introductie volgen. Zo blijft het niet bij eenmalige aandacht maar maak je ethiek onderdeel van je beleid en gesprekken met je team.

Je kan trainingen volgen bij één van de twee geselecteerde trainers. 

Alvast een indruk krijgen? Bekijk het webinar ‘Zo helpt ethiek ons in coronatijd’ dat wij 4 februari 2021 hebben verzorgd. 

Nada Dijkema

Erica Westerveld

Aanvraag vergoedingsregeling

Kies één van de geselecteerde trainingen en kom in aanmerking voor de vergoedingsregeling. De regeling loopt van 1 mei 2020 tot 1 mei 2021. Onderstaand een overzicht van de voorwaarden.

  • Als een kinderopvangorganisatie bij één van de uitgekozen aanbieders een training voor haar medewerkers afneemt, dan kan een aanvraag voor een vergoeding via het formulier bij Kinderopvang werkt! ingediend worden.
  • De vergoeding betreft alleen de trainingen die op deze pagina genoemd worden.
  • De vergoeding voor de introductietrainingen voor leidinggevenden bedraagt éénmalig 50% van de kosten, tot een maximumbedrag van € 4.000 inclusief btw.
  • De vergoeding voor de overige trainingen bedraagt éénmalig 70% van de kosten, tot een maximumbedrag van € 4.000 inclusief btw.
  • Let op: de regeling is niet oneindig, de fondsen zijn beperkt. Check vooraf of er nog een mogelijkheid is om aan te vragen door een e-mail naar harons@fcb.nl te sturen. 
  • De kosten die in aanmerking komen voor vergoeding zijn de kosten voor training en reiskosten van de trainer. Kosten die niet onder de regeling vallen zijn reistijd, verblijfkosten, kosten voor zaalhuur en catering en verletkosten.
  • Aanvragen van de vergoedingsregeling kun je na afloop van de training (inclusief factuur) indienen via het aanvraagformulier

Achtergrondinformatie

Lees ook het interview met Lizelotte Smits van het Platform Arbeidsmarkt Kinderopvang over de toegevoegde waarde van ethiektrainingen in kinderopvang. 

Meer weten?
Hélène Arons
Adviseur
085 1051 869

werkgevers en werknemers - samen werken aan ontwikkeling