Icon Arrow Icon Arrow back Icon Quote Icon Close Icon Enlarge Icon Calendar Icon Currency Icon Clock Icon Location Icon List Icon Shield Icon Chevron Icon Attachment Icon Download star icon-hat icon-tools
Artikel Werkzoekenden

Alles over de branche kinderopvang

Hier vind je volop informatie over de kinderopvangbranche.

Spelende kinderen in kinderopvang
  • In kinderopvang werken zo’n 114.300 medewerkers.
  • In totaal zijn er ongeveer 2.840 organisaties die kinderopvang aanbieden (bron: PFZW).
  • De gemiddelde leeftijd van medewerkers is 36 jaar.
  • De meeste medewerkers werken parttime. 

Professionele kinderopvang

Onder professionele kinderopvang vallen dagopvang, voor-, tussen-, na- en buitenschoolse opvang, peuteropvang (peuterspeelzaalwerk) en gastouderopvang. Kinderopvang is voor alle kinderen van nul jaar tot en met de basisschoolleeftijd. 

De opvang voor kinderen van nul tot en met vier jaar heet dagopvang en de opvang voor kinderen die naar de basisschool gaan, heet buitenschoolse opvang (bso) of naschoolse opvang.

Kinderen tussen twee en vier jaar kunnen ook naar een peuterspeelzaal, vaak twee dagdelen per week. Gastouderopvang vindt bij mensen thuis plaats. Vaak komen de kinderen naar de gastouder, maar een gastouder kan ook werkzaam zijn bij de kinderen thuis. 

Functies en kwalificatie-eisen in kinderopvangbranche

Ben je benieuwd welke functies je kunt uitoefenen in kinderopvang? Bekijk dan het beroepenoverzicht op Youchooz en het functieboek Kinderopvang. De links vind je hieronder.

Om als pedagogisch medewerker, peuterspeelzaalleidster of pedagogisch beleidsmedewerker/coach aan de slag te gaan, heb je een bepaalde opleidingsachtergrond nodig. Dit staat in de kwalificatie-eis voor pedagogisch medewerkers en peuterspeelzaalleidsters en de kwalificatie-eis pedagogisch beleidsmedewerker/coach. Meer informatie vind je hieronder. 

Vacatures in branche kinderopvang

Er zijn veel vacatures in kinderopvang. Vooral in de Randstad is de vraag naar pedagogisch medewerkers hoog. We verwachten dat het aantal medewerkers in kinderopvang de komende jaren stijgt.

Beroepen, vacatures en stages

Ook interessant