Icon Arrow Icon Quote Icon Close Icon Enlarge Icon Calendar Icon Currency Icon Clock Icon Location Icon Shield Icon Chevron Icon Attachment Icon Download star icon-hat icon-tools

Gelijkstellingsverzoek kinderopvang

Je bent enthousiast over je baan in kinderopvang. Alleen voldoe je niet aan de kwalificatie-eis van de aangeboden functie. Je hebt wel een opleidingsachtergrond die veel raakvlakken met een kwalificerend diploma heeft. Of je hebt de nodige relevante werkervaring.

Twee vrouwen in overleg met elkaar

Je (mogelijke) werkgever moet dan een zogenaamd gelijkstellingsverzoek indienen. Bij de gelijkstellingscommissie van het Overleg Arbeidsvoorwaarden Kinderopvang (OAK). In de volgende functies kun je misschien toch aan de slag binnen deze organisatie:

  • pedagogisch medewerker 
  • pedagogisch beleidsmedewerker/coach 
  • gastouder in loondienst 
  • bemiddelingsmedewerker gastouderbureau 

Gelijkstelling 

Een verleende gelijkstelling blijft geldig, ook als je van werkgever verandert. Dat betekent dat deze niet opnieuw aangevraagd hoeft te worden.

De uitspraak van de gelijkstellingscommissie wordt per brief verstuurd aan de werkgever en jou. De commissie stuurt de brief één keer. Daarom is het belangrijk om deze brief goed te bewaren. Verander je van werkgever? Dan is deze brief het bewijs dat je voldoet aan de kwalificatie-eis.

Assessment

Relevante bij- en nascholingen en werkervaring wegen ook mee bij een gelijkstellingsverzoek voor een pedagogisch medewerker. Onderdeel van een gelijkstelling kan een assessment zijn. De gelijkstellingscommissie beslist hoeveel en welke werkervaring relevant genoeg is voor de inzet van het assessment.

Het assessment bestaat uit een digitaal gedeelte en twee praktijkopdrachten. Het digitale deel kun je via een beveiligde omgeving maken. Thuis of in een geschikte ruimte bij de werkgever. In overleg is het mogelijk om de test op locatie bij Kinderopvang werkt! in Utrecht te maken. Als het online deel met goed gevolg is afgesloten, volgen de praktijkopdrachten. Eventueel op een locatie van de organisatie. Een externe assessor beoordeelt de opdrachten en NOA tekent voor de supervisie.

Kosten

Per jaar behandelt de gelijkstellingscommissie ongeveer 225 aanvragen. Dit kost veel tijd. De behandeling van een aanvraag is om die reden vanaf 1 juli 2022 niet meer gratis. De werkgever betaalt € 300,-. De adviesvraag voor gelijkstelling wordt zo belangrijker. Uit een adviesvraag blijkt of een gelijkstellingsverzoek kansrijk is of niet. Daarvan hangt af of een werkgever een verzoek doorzet.

Aan het gebruik van het assessment zijn aanvullende kosten verbonden.

  • kosten online deel meetinstrument: € 64,49 (inclusief btw) plus € 37,90 (inclusief btw) voor het digitaal toezicht (proctoring)
  • kosten praktijkopdrachten: € 507,07 (inclusief btw, exclusief reiskosten assessor).

Tips

Overweeg je een gelijkstellingsverzoek? Neem altijd eerst contact op met het cao-secretariaat. Stuur je (geanonimiseerde) cv naar: caokinderopvang@fcb.nl. Je krijgt een gericht advies welke documenten je (toekomstige) werkgever het beste bij het verzoek kan voegen. 

Is het gelijkstellingsverzoek afgewezen, maar ben je nog steeds enthousiast over een baan als pedagogisch medewerker? Kijk bij de links hieronder hoe je toch in dienst kunt komen: als student-medewerker of pedagogisch medewerker in ontwikkeling die een EVC-procedure doorloopt.

Bekijk ook de veelgestelde vragen

Handige links

Meer weten? Neem contact op!

Cao Kinderopvang logo vierkant

Meer weten? Neem contact op!