Icon Arrow Icon Quote Icon Close Icon Enlarge Icon Calendar Icon Currency Icon Clock Icon Location Icon Shield Icon Chevron Icon Attachment Icon Download star icon-hat icon-tools

Gelijkstellingsverzoek kinderopvang

Je bent enthousiast over een sollicitant, die niet aan de kwalificatie-eis voldoet van de aangeboden functie. Maar wel over een opleidingsachtergrond beschikt, die veel verwantschap vertoont met een kwalificerend diploma. Of de nodige relevante werkervaring bezit.

Gelijkstellingsverzoek kinderopvang

In de volgende functies kan deze kandidaat dan wellicht toch aan de slag bij jouw organisatie: 

  • Pedagogisch medewerker 
  • Pedagogisch beleidsmedewerker/coach 
  • Gastouder in loondienst 
  • Bemiddelingsmedewerker gastouderbureau

Je moet dan wel een zogenaamd gelijkstellingsverzoek indienen. Bij de gelijkstellingscommissie van het Overleg Arbeidsvoorwaarden Kinderopvang (OAK). Een overzicht van achtergronden en mogelijkheden. 

Herintreders welkom 

In 2018 besluiten cao-partijen, dat voor een pedagogisch medewerker ook relevante werkervaring moet worden meegewogen bij het gelijkstellingsverzoek. Plus bij- en nascholing. In dat jaar vervalt namelijk een aantal diploma’s. Herintreders zouden daardoor weer een diploma moeten halen of een EVC-procedure moeten doen. Dankzij het besluit van de cao-partijen hoeft dat niet en kun je als werkgever toch in zee met deze categorie werknemers. 

Individuele gelijkstelling 

De gelijkstelling wordt afgegeven aan de werkgever. Als een medewerker met een gelijkstelling bij een andere werkgever gaat solliciteren, dan moet die werkgever een nieuw gelijkstellingsverzoek indienen. Al kan de procedure in de meeste situaties dan wel sneller verlopen. 

Tips 

Overweeg je een gelijkstellingsverzoek in te dienen? Neem dan altijd eerst contact op met het cao-secretariaat. Dat kan het beste via: caokinderopvang@fcb.nl. Als je ook het (geanonimiseerde) cv van de betreffende kandidaat meestuurt, dan krijg je een gericht advies welke documenten je het beste bij het verzoek kunt voegen. 

Wordt het gelijkstellingsverzoek afgewezen, maar ben je nog steeds enthousiast over een kandidaat-pedagogisch medewerker? Kijk dan bij onderstaande links hoe je jouw kandidaat toch in dienst kan nemen: als student-werknemer of pedagogisch medewerker in ontwikkeling die een EVC-procedure gaat doorlopen. 

Bekijk de veelgestelde vragen

Handige links

Meer weten? Neem contact met ons op!

Cao Kinderopvang logo vierkant

Meer weten? Neem contact met ons op!