Icon Arrow Icon Quote Icon Close Icon Enlarge Icon Calendar Icon Currency Icon Clock Icon Location Icon Shield Icon Chevron Icon Attachment Icon Download star icon-hat icon-tools

Gelijkstellingsverzoek kinderopvang

Je bent enthousiast over een sollicitant. Maar deze kandidaat voldoet niet aan de kwalificatie-eis van de aangeboden functie. Hij of zij heeft wel een opleidingsachtergrond die veel raakvlakken heeft met een kwalificerend diploma. Of de nodige relevante werkervaring.

Gelijkstellingsverzoek kinderopvang

Je kan dan een zogenaamd gelijkstellingsverzoek indienen. Bij de gelijkstellingscommissie van het Overleg Arbeidsvoorwaarden Kinderopvang (OAK). In de volgende functies kan deze kandidaat misschien toch aan de slag binnen jouw organisatie: 

  • Pedagogisch medewerker 
  • Pedagogisch beleidsmedewerker/coach 
  • Gastouder in loondienst 
  • Bemiddelingsmedewerker gastouderbureau

Gelijkstelling

Een verleende gelijkstelling blijft geldig, ook als de medewerker van werkgever verandert. Dat betekent dat je deze niet opnieuw hoeft aan te vragen.

De uitspraak van de gelijkstellingscommissie wordt per brief verstuurd aan de werkgever en de kandidaat. De commissie stuurt de brief één keer. Daarom is het belangrijk voor werkgever en medewerker deze goed te bewaren. Verandert de medewerker van werkgever? Dan is deze brief het bewijs dat ze voldoet aan de kwalificatie-eis.

Assessment 

Relevante bij- en nascholingen en werkervaring wegen ook mee bij een gelijkstellingsverzoek voor een pedagogisch medewerker. Onderdeel van een gelijkstelling kan een assessment zijn. De gelijkstellingscommissie beslist hoeveel en welke werkervaring relevant genoeg is voor de inzet van het assessment.

Het assessment bestaat uit een digitaal gedeelte en twee praktijkopdrachten. Het digitale deel kan de medewerker via een beveiligde omgeving maken. Thuis of in een geschikte ruimte bij de werkgever. In overleg is het mogelijk om de test op locatie bij Kinderopvang werkt! in Utrecht te maken. Als het online deel met goed gevolg is afgesloten, volgen de praktijkopdrachten. Eventueel op een locatie van jouw organisatie. Een externe assessor beoordeelt de opdrachten en NOA tekent voor de supervisie.

Kosten

Per jaar behandelt de gelijkstellingscommissie ongeveer 225 aanvragen. Dit kost veel tijd. De behandeling van een aanvraag is om die reden vanaf 1 juli 2022 niet meer gratis. De werkgever betaalt € 300,-. De adviesvraag voor gelijkstelling wordt zo belangrijker. Uit een adviesvraag blijkt of een gelijkstellingsverzoek kansrijk is of niet. Daarvan hangt af of een werkgever een verzoek doorzet.

Aan het gebruik van het assessment zijn aanvullende kosten verbonden.

  • Kosten online deel meetinstrument: € 64,49 (inclusief btw) plus € 37,90 (inclusief btw) voor het digitaal toezicht (proctoring).
  • Kosten praktijkopdrachten: € 507,07 (inclusief btw, exclusief reiskosten assessor). 

Tips 

Overweeg je een gelijkstellingsverzoek in te dienen? Neem altijd eerst contact op met het cao-secretariaat. Stuur het (geanonimiseerde) cv van de betreffende kandidaat naar: caokinderopvang@fcb.nl. Je krijgt een gericht advies welke documenten je het beste bij het verzoek kunt voegen. 

Is het gelijkstellingsverzoek afgewezen, maar ben je nog steeds enthousiast over een kandidaat-pedagogisch medewerker? Kijk bij de links hieronder hoe je jouw kandidaat toch in dienst kunt nemen: als student-medewerker of pedagogisch medewerker in ontwikkeling die een EVC-procedure gaat doorlopen. 

Bekijk ook de veelgestelde vragen

Handige links

Meer weten? Neem contact op!

Cao Kinderopvang logo vierkant

Meer weten? Neem contact op!