Icon Arrow Icon Arrow back Icon Quote Icon Close Icon Enlarge Icon Calendar Icon Currency Icon Clock Icon Location Icon List Icon Shield Icon Chevron Icon Attachment Icon Download star icon-hat icon-tools

Ervaringsdeskundigen aan het woord: samen burn-out in kinderopvang voorkomen

De kinderopvangsector kampt met hoge werkdruk en een groeiend personeelstekort. Dit vergroot het risico op burn-out onder medewerkers. Nieuwe technologieën, zoals Virtual Reality (VR), bieden mogelijk kansen om langdurig zieke medewerkers én hun werkgevers beter te ondersteunen bij re-integratie. Het Verwey-Jonker Instituut werkt samen met Kinderopvang werkt! aan een innovatieve aanpak en verzamelde inzichten van ervaringsdeskundigen uit de praktijk. Wat kunnen werkgevers hiervan leren?

Vrouw achter laptop met vr-bril

De waarde van inzichten uit de praktijk

Burn-out is een veelvoorkomend probleem in kinderopvang. Medewerkers ervaren vaak hoge werkdruk, een grote loyaliteit naar kinderen en ouders, en moeite met grenzen stellen. In een onderzoek naar burn-out in de welzijnssector, waaronder kinderopvang, deelden  ervaringsdeskundigen hun belangrijkste ervaringen en lessen. Op basis hiervan onderscheiden de onderzoekers drie fasen voor werkgevers om aandacht aan te besteden: preventieve ondersteuning, herstel, en begeleiding bij werkhervatting.

Do's en don'ts bij preventie, herstel en werkhervatting

1. Voorkomen is beter dan genezen

Een veilige werkomgeving waarin medewerkers open kunnen spreken over werkdruk en persoonlijke uitdagingen is cruciaal. Uit het onderzoek blijkt dat leidinggevenden vaak signalen van overbelasting missen. Regelmatig kort en persoonlijk doorvragen kan een groot verschil maken.

Tips voor werkgevers:

  • Vraag door. Echte betrokkenheid en  vragen zoals “Red je het nog wel?”  kunnen de drempel verlagen om problemen bespreekbaar te maken.
  • Creëer een veilige cultuur. Geef ruimte voor open gesprekken over werkdruk, zodat overbelasting tijdig gesignaleerd kan worden.
  • Wees zichtbaar. Regelmatig contact op de werkvloer en oprechte aandacht voor medewerkers helpen signalen van burn-out vroeg op te pikken.
2. Herstel: rust en vertrouwen bieden

Als een medewerker uitvalt met een burn-out, is een periode van rust en mentale afstand essentieel. Overmatige druk vanuit de werkgever kan contraproductief zijn.

Wat werkt volgens ervaringsdeskundigen:

  • Respecteer afstand. Medewerkers hebben tijd nodig om fysiek én mentaal afstand te nemen van hun werk.
  • Geen druk. Laat medewerkers het tempo van herstel bepalen. Regelmatige check-ins zijn belangrijk, maar houd het laagdrempelig en zonder verplichtingen.
  • Toon begrip. Medewerkers die zich gesteund voelen, ervaren meer vertrouwen in hun herstelproces.
3. Begeleiding bij werkhervatting

De terugkeer naar werk vraagt om maatwerk en begrip. Een succesvolle re-integratie staat of valt met het vertrouwen en de ondersteuning van de werkgever.

Belangrijke aandachtspunten:

  • Flexibele belastbaarheid. Zorg voor ruimte in roosters en taken, en anticipeer op wisselende energielevels.
  • Externe begeleiding. Een loopbaancoach of bedrijfsarts kan objectieve steun bieden en helpt medewerkers  om balans te vinden tussen werk en privé.
  • Grenzen respecteren. Wees alert op het risico van overvragen, vooral bij loyale medewerkers die moeilijk ‘nee’ zeggen.

Samen werken aan een gezonde sector

De inzichten van ervaringsdeskundigen laten zien dat preventie, erkenning en maatwerk in alle fasen de sleutel zijn tot het behouden van gezonde en gemotiveerde medewerkers in kinderopvang. Werkgevers spelen een cruciale rol door werkdruk bespreekbaar te maken, vroegtijdig te signaleren en vertrouwen te bieden tijdens het herstelproces.  

In opdracht van ZonMw ontwikkelt het Verwey-Jonker Instituut de komende vier jaar een nieuwe werkwijze voor de re-integratie van langdurig zieke medewerkers. Onder meer de gesprekken met ervaringsdeskundigen leveren waardevolle inzichten op. Kinderopvang werkt! speelt een belangrijke rol in het vertalen van de onderzoeksresultaten naar de praktijk. 

Lees meer over het onderzoek