Ervaringsdeskundigen aan het woord: samen burn-out in kinderopvang voorkomen
De kinderopvangsector kampt met hoge werkdruk en een groeiend personeelstekort. Dit vergroot het risico op burn-out onder medewerkers. Nieuwe technologieën, zoals Virtual Reality (VR), bieden mogelijk kansen om langdurig zieke medewerkers én hun werkgevers beter te ondersteunen bij re-integratie. Het Verwey-Jonker Instituut werkt samen met Kinderopvang werkt! aan een innovatieve aanpak en verzamelde inzichten van ervaringsdeskundigen uit de praktijk. Wat kunnen werkgevers hiervan leren?
De waarde van inzichten uit de praktijk
Burn-out is een veelvoorkomend probleem in kinderopvang. Medewerkers ervaren vaak hoge werkdruk, een grote loyaliteit naar kinderen en ouders, en moeite met grenzen stellen. In een onderzoek naar burn-out in de welzijnssector, waaronder kinderopvang, deelden ervaringsdeskundigen hun belangrijkste ervaringen en lessen. Op basis hiervan onderscheiden de onderzoekers drie fasen voor werkgevers om aandacht aan te besteden: preventieve ondersteuning, herstel, en begeleiding bij werkhervatting.
Samen werken aan een gezonde sector
De inzichten van ervaringsdeskundigen laten zien dat preventie, erkenning en maatwerk in alle fasen de sleutel zijn tot het behouden van gezonde en gemotiveerde medewerkers in kinderopvang. Werkgevers spelen een cruciale rol door werkdruk bespreekbaar te maken, vroegtijdig te signaleren en vertrouwen te bieden tijdens het herstelproces.
In opdracht van ZonMw ontwikkelt het Verwey-Jonker Instituut de komende vier jaar een nieuwe werkwijze voor de re-integratie van langdurig zieke medewerkers. Onder meer de gesprekken met ervaringsdeskundigen leveren waardevolle inzichten op. Kinderopvang werkt! speelt een belangrijke rol in het vertalen van de onderzoeksresultaten naar de praktijk.