search clock hat location star arrow-right right-item tools kalender opleiding download play link phone mail calendar

Branche kinderopvang

Deze pagina geeft een overzicht van de branche kinderopvang

In kinderopvang werken zo’n 97.000 medewerkers. In totaal zijn er ongeveer 2840 organisaties die kinderopvang aanbieden (Bron: PFZW). De gemiddelde leeftijd is 37 jaar. En de meeste medewerkers werken parttime.

Professionele kinderopvang

Onder professionele kinderopvang vallen geregistreerde kinderdagverblijven, kindercentra, gastouderbureaus en buitenschoolse opvang. Kinderopvang is voor alle kinderen van 0 jaar tot en met de basisschoolleeftijd. De opvang voor kinderen van 0 t/m 4 jaar wordt dagopvang genoemd en de opvang voor kinderen die naar de basisschool gaan heet buitenschoolse opvang (bso). Kinderen tussen 2 en 4 jaar kunnen ook naar een peuterspeelzaal, vaak twee dagdelen per week. Gastouderopvang vindt bij mensen thuis plaats. Vaak komen de kinderen naar de gastouder, maar een gastouder kan ook werkzaam zijn bij de kinderen thuis (nanny).

Functies en eisen

Ben je benieuwd welke functies je kunt uitoefenen in kinderopvang? Bekijk dan het beroepenoverzicht op Youchooz en het functieboek Kinderopvang.

Om als pedagogisch medewerker, peuterspeelzaalleidster of pedagogisch beleidsmedewerker/coach aan de slag te gaan, heb je een bepaalde opleidingsachtergrond nodig. De zogenaamde ‘kwalificatie-eis voor pedagogisch medewerkers en peuterspeelzaalleidsters’ en ‘kwalificatie-eis pedagogisch beleidsmedewerker/coach.’

Vacatures

De vraag naar kinderopvang neemt toe door stijging van de kinderopvangtoeslag en een aantrekkende economie. Er zijn veel vacatures in kinderopvang en vooral in de randstad is de vraag naar pedagogisch medewerkers hoog. De prognose is dat het aantal medewerkers in kinderopvang de komende jaren stijgt.

Aan de slag in de kinderopvang?

werkgevers en werknemers - samen werken aan ontwikkeling