4.2 Aantal uren
1. Voorspelbaarheid in het aantal uren werk en het rooster kan een gezonde werkcultuur bevorderen. Het werken met een basisrooster op jaarbasis draagt hieraan bij. De werkgever stelt met de medezeggenschap een basisrooster vast. Hierin staat op welke dagen en tijden de organisatie open is.
2. Heeft de medewerker een voltijdbaan? Dan werkt ze gemiddeld 36 uur per week.
3. Onder de werktijd van de medewerker vallen ook:
- Vergaderingen die direct voortkomen uit haar werk.
- Bijscholing.
- Reistijd en wachttijd die de medewerker heeft door opgedragen werk.
- Extra reistijd woon-werkverkeer omdat de medewerker langer moet reizen dan normaal. Dit geldt alleen als de medewerker moet reizen naar een andere werkplek dan haar standplaats.
- Eerder beginnen of later eindigen om de locatie te openen of te sluiten. ℹ
- Halen en brengen van kinderen.
4. Een medewerker met een voltijdbaan in de jaarurensystematiek werkt een bepaald aantal uur per jaar. Dit is het aantal dagen in een kalenderjaar min de zaterdagen en zondagen, keer 7,2.
Voor de looptijd van de cao leidt dit tot het volgende aantal jaaruren:
* De werkgever houdt rekening met het volgende bij de berekening van het aantal te werken uur per jaar:
a. Hoeveel vakantie-uren de medewerker heeft. Zie artikel 7.1
b. Hoeveel uren verlof de medewerker opneemt uit het verlofbudget. Zie artikel 7.3.
c. Of de medewerker recht heeft op seniorenverlof. En zo ja, hoeveel uren seniorenverlof de medewerker heeft. Zie artikel 7.6.
d. Hoeveel uren verlof de medewerker heeft voor feestdagen, die niet op zaterdag of zondag vallen. Zie artikel 7.7.
5. Heeft de werkgever de jaarurensystematiek van artikel 4.6 ingevoerd? Dan is het aantal uur dat de medewerker per maand werkt de jaaruren gedeeld door 12.
6. De medewerker kan in overleg met de werkgever afspreken dat ze meer uren per week werkt. Dit kan tot maximaal gemiddeld 40 uur per week. Hebben de werkgever en medewerker dit afgesproken? Dan heeft de medewerker het recht om het aantal uur dat ze per week werkt weer te veranderen in het oorspronkelijke aantal uur.
7. In deze cao staan arbeidsvoorwaarden die afhangen van het aantal uur dat de medewerker gemiddeld werkt. Hoeveel uur dit gemiddeld is, staat in de arbeidsovereenkomst van de medewerker. De arbeidsvoorwaarden gelden dan naar verhouding van dat aantal uur.
8. Bij alle functies in deze cao is het uitgangspunt dat medewerkers deze in deeltijd kunnen doen.
9. Werkt de medewerker in deeltijd? En komt er een vacature vrij waar de medewerker geschikt voor is volgens de functie-eisen? Dan heeft de medewerker recht op uitbreiding van het aantal uur in haar arbeidsovereenkomst.
10. Wil de medewerker die in deeltijd werkt gebruik maken van haar recht om de uren in haar arbeidsovereenkomst uit te breiden? Dan kan de werkgever besluiten dat dit niet kan. Maar alleen op basis van bedrijfseconomische, bedrijfsorganisatorische, of bedrijfssociale redenen. En de werkgever moet een regeling hebben waarin staat dat ze mag afwijken van dit recht van de medewerker en/of dit recht mag beperken. De medezeggenschap moet met deze regeling instemmen. Voor de instemming van de medezeggenschap geldt artikel 27 van de WOR.
ℹ Sluitdiensten en werktijden
Bij het maken van het rooster houdt de werkgever rekening met het volgende:
Een sluitdienst eindigt minimaal tegelijk met de sluitingstijd van de locatie. Is een locatie eerder leeg dan de sluitingstijd? Dan heeft de medewerker het recht om te werken tot aan het einde van haar ingeroosterde dienst.