search clock hat location star arrow-right right-item tools kalender opleiding download play link phone mail calendar

U bent hier

Over ons

Kinderopvang werkt! is de samenwerking van werkgeversorganisaties Brancheorganisatie Kinderopvang en Branchevereniging Maatschappelijke Kinderopvang met de werknemersorganisaties FNV Zorg & Welzijn en CNV Zorg & Welzijn. In het Platform Arbeidsmarkt Kinderopvang en de cao-tafel Kinderopvang zetten wij ons samen in voor een aantrekkelijke sector en een gezonde arbeidsmarkt met goede arbeidsvoorwaarden.

Wie lid van het Platform Arbeidsmarkt Kinderopvang is, zie je hier.

Onze missie

Als werkgevers en werknemers werken wij samen aan ontwikkeling. Voor een arbeidsmarkt in balans. Wij zijn ervan overtuigd dat werkgevers en werknemers beide belang hebben bij voldoende, goedopgeleid en gemotiveerd personeel. De aanpak van de personeelstekorten staat hoog op de agenda. Kinderopvangorganisaties zijn dringend op zoek naar nieuwe medewerkers. In 2015 werkten er nog 82.000 medewerkers in kinderopvang, inmiddels zijn dat er meer dan 100.000. 

Wat doen we?

Begin 2020 zijn we gestart met de imago- en wervingscampagne 'Kinderopvang dankzij jou'. Maar daarvoor moesten we eerst aantonen dat er een personeelstekort is. We deden twee onderzoeken: eerst toonden we aan dat er een personeelstekort is en daarna dat het een landelijk probleem is. Met de periodieke peilstokmeting houden we in coronatijd vinger aan de pols rond de tekorten. 
Het eerste halfjaar van de campagne zijn een groot succes. Na zes maanden bezochten bijna 500.000 de nieuwe website. Hierop staat een test om te ontdekken of werken in kinderopvang bij iemand past. Daarnaast zijn ier alle vacatures bij kinderopvangorganisaties in de buurt verzameld. Ook biedt de website informatie over omscholen, opnieuw aan de slag of het werk combineren met een baan of studie. In coronatijd is de campagne zich meer gaan richten op het versterken van de beroepstrots. Hiervoor werden speciale bedankkaarten en uitingen op sociale media ontwikkeld. De campagne op sociale media heeft inmiddels meer dan 3 miljoen mensen bereikt. 

We doen meer. We ontwikkelen tools zoals de diplomacheck, het e-book combinatiebanen en beantwoorden vele cao- en opleidingsvragen. Om deze activiteiten te financieren, dragen alle werkgevers in de sector kinderopvang een bijdrage af aan het arbeidsmarktfonds FCB. Nieuwsgierig naar alle activiteiten? Bekijk het jaaroverzicht 2019.

Voor wie werken we?

We werken voor alle organisaties en werkgevers, werknemers, leidinggevenden, or- en pvt-leden in kinderopvang. En voor iedereen die in de branche kinderopvang wil werken.

Ideeën en suggesties

Heb je ideeën of suggesties? Of wil je deelnemen aan het panel? Laat je horen. Wij laten ons graag voeden. Neem contact op met René Arends, secretaris van het Platform Arbeidsmarkt Kinderopvang: rarends@fcb.nl.

Nieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven van de laatste trends, onderzoeken, subsidies, tips, verhalen uit de praktijk en handige hulpmiddelen om jouw werk en jouw organisatie te ondersteunen en verder te ontwikkelen. Schrijf je in voor de nieuwsbrief en ontvang deze elke maand. 

Privacybeleid

Bekijk ons privacystatement op de website van FCB. 

werkgevers en werknemers - samen werken aan ontwikkeling