Icon Arrow Icon Quote Icon Close Icon Enlarge Icon Calendar Icon Currency Icon Clock Icon Location Icon Shield Icon Chevron Icon Attachment Icon Download star icon-hat icon-tools

Kind zelf laten lopen? Goed voor het kind en goed voor jou!

6 nov 2019

Hoe vaak til jij kinderen die al kunnen lopen op een dag? Bijvoorbeeld hoe komen de kinderen die kunnen lopen bij jullie 's morgens de ruimte binnen? Op de arm bij papa of mama? En geeft papa of mama het kind dan over in jouw armen? Sta jij dan met het kind op je arm vervolgens de overdracht te doen? Herkenbaar? Confriends deelt succeservaringen uit één van hun trainingen.

Succeservaring bij DAK kinderopvang

We delen graag een succeservaring uit één van onze trainingen. Onlangs gaven we een ergocoach-training bij DAK kinderopvang.

Ergocoaches leren kritisch te kijken naar hoe vaak er kinderen getild worden op een dag. Eén van de momenten dat er vaak getild wordt is wanneer de kinderen binnenkomen. Bij DAK kinderopvang zijn de ergocoaches na aanleiding van de training in actie gekomen.

De ergocoaches kwamen tot de conclusie dat het goed is voor zowel het kind als de pedagogisch medewerker (pm'er), om het kind zelf de ruimte binnen te laten lopen. Vervolgens maakten ze een actieplan hoe ze hun collega’s konden helpen om ouders te stimuleren hun kind zelf de ruimte binnen te laten lopen.

Hoe hebben ze dit aangepakt?

Ergocoach en pm'er Cindy Vip van DAK kinderopvang probeerde het eerst uit op haar eigen locatie. Vervolgens vertelt ze haar ervaringen in de nieuwsbrief aan collega’s:

De meeste ouders weten niet wat de voordelen zijn van een kind zelf naar binnen laten lopen. We hebben daarom eerst een bericht naar alle ouders gestuurd via het ouderportal. Daarin legden we uit dat we met ergonomie bezig zijn en dat er elke maand een thema centraal staat. Het thema van deze maand was “Kinderen zelf laten lopen".

In dit bericht gaven we aan waarom het zo belangrijk is voor een kind dat het zelf naar binnen loopt. Het kind bouwt niet alleen zelfvertrouwen op, maar het stimuleert ook de motorische ontwikkeling en de zelfstandigheid. Daarnaast zijn kinderen minder bang om te vallen en durven ze meer, juist omdat ze deze bewegingsvrijheid krijgen. En ook ouders sparen natuurlijk hun rug hiermee.

En hoe werd dit bericht ontvangen door ouders en collega’s?

Cindy geeft aan: 'Heel positief. De kinderen willen ook graag zelf naar binnen lopen. De voetstappen die we op de vloer hebben geplakt, stimuleren dit nog eens extra. De kinderen vinden het leuk om eroverheen te lopen. En als een kind nu zelf binnen komt lopen, geven we zowel het kind als de ouder een compliment. Het feit dat we het via de ouderportal deelden en deze voordelen ook op het kindercentrum hebben opgehangen vinden ouders prettig. Ze zien het belang in en doen enthousiast mee.'

Tijdens onze trainingen voor ergocoaches leren we de pm'ers hoe ze hun collega’s kunnen coachen in gezond werken. We weten allemaal dat het veelvuldig tillen van kinderen belastend is voor het lichaam. Het kan leiden tot lichamelijke klachten zoals rug, nek- en schouderklachten.

Dit voorbeeld van DAK kinderopvang is een mooi voorbeeld van oplossingsgericht Gezond Werken aanpakken. Deze oplossing is namelijk zowel goed voor het kind, de ouder als de pm'er. Een win-win situatie dus!

Welke oplossingen hebben jij en je collega’s bedacht om kinderen, die kunnen lopen, minder te tillen? Vertel ze ons in een reactie, we nemen graag jullie tips uit de praktijk mee!

Meer lezen?

  • Bekijk trainingen op het gebied van gezond en veilig werken die zijn aangeraden door collega’s in de kinderopvang in de Sterk in Werk-wijzer
  • Lees meer nieuws en blogs over gezond werken op de website van Confriends