Als student aan de slag
Mbo-student-werknemer
Een student van een beroepsbegeleidende leerweg (BBL) of derde leerweg (OVO) aannemen als mbo-student-werknemer? Dat kan als de gevolgde opleiding leidt tot een diploma zoals genoemd in de kwalificatie-eis voor pedagogisch medewerker / peuterspeelzaalleidster. Daarnaast moet de kindervang- of peuterspeelzaalorganisatie een erkend leerbedrijf zijn.
Meer over de voorwaarden en inzetbaarheid lees je in artikel 9.6.1 van de cao Kinderopvang.
Zij-instromers kunnen ook als bbl-er aan het werk! Kijk hiervoor op: Werken en leren in de kinderopvang.
Hbo-student-werknemer
Hbo- studenten die werken en leren combineren, ofwel een hbo- duale-opleiding volgen, kunnen in bepaalde gevallen als hbo-student-werknemer aangenomen worden. De gevolgde opleiding moet leiden tot een diploma zoals genoemd in de kwalificatie-eis voor pedagogisch medewerker. Voor de verdere voorwaarden en inzetbaarheid gebruik je artikel 9.6.2 van de cao Kinderopvang.
Om tegemoet te komen aan de mogelijkheden van voltijds hbo-studenten om te gaan werken, is aan artikel 9.6.2 van de cao Kinderopvang een lid toegevoegd.
Hbo-bachelorstudenten
Voor studenten die een Hbo-bachelor volgen geldt dat een nog niet afgeronde beroepsopleiding kwalificeert voor pedagogisch medewerker als het gaat om een opleiding waarvan het diploma in de kwalificatie-eis pedagogisch medewerker staat en 75% van de studiepunten is behaald. (zie kwalificatie-eis voor pedagogisch medewerker onderdeel d)
Overige studenten
Voor studenten van een mbo-opleiding anders dan BBL en derde leerweg, of studenten van een hbo-opleiding anders dan duaal, geldt dat ze alleen in de volgende situaties ingezet kunnen worden:
- Bij ziekte van een pedagogisch medewerker.
- Tijdens schoolvakanties van de student.
Hiervoor gelden de volgende voorwaarden:
- De student mag nooit alleen op de groep staan behalve tijdens pauzes.
- De mbo-student mag niet worden ingezet tijdens het eerste leerjaar.
- De mbo-student kan uitsluitend worden ingezet op de eigen stagelocatie.
Kwalificeren via competenties?
Voor mensen die geen kwalificerend diploma hebben voor een functie in de kinderopvang waarvoor een bepaalde opleidingsachtergrond een vereiste is, maar die wel veel relevante (werk)ervaring hebben, kan het interessant zijn om via EVC alsnog naar kwalificatie toe te werken.
Onder bepaalde voorwaarden kan alsnog een kwalificerend diploma worden behaald of ontvangen. Lees hier waar je op moet letten.
Gelijkstellingsverzoek
Als een opleidingsachtergrond niet is opgenomen is in de kwalificatie-eis voor pedagogisch medewerker, pedagogisch beleidsmedewerker/coach, gastouder in loondienst of bemiddelingsmedewerker gastouderbureau, maar wel veel verwantschap heeft met een kwalificerend diploma, of als het een kandidaat betreft met relevante werkervaring die niet onder een overgangsregeling valt, dan kan een (toekomstig) werkgever in bepaalde situaties een gelijkstellingsverzoek indienen bij de gelijkstellingscommissie van het Overleg Arbeidsvoorwaarden Kinderopvang (OAK).
Tip voor de werkgever:
- Neem altijd vooraf contact op met caokinderopvang@fcb.nl als je overweegt een gelijkstellingsverzoek in te dienen. Als je het (geanonimiseerde) CV van de betreffende kandidaat meestuurt, krijgt je gericht advies welke documenten je het beste bij het gelijkstellingsverzoek kunt voegen.