Werken tot pensioen in kinderopvang niet vanzelfsprekend
In kinderopvang werken vergeleken met andere sectoren, relatief weinig medewerkers van 45 jaar en ouder. De helft is jonger dan 35 jaar. Wat zijn de redenen voor uitstroom? En hoe behouden we de oudere medewerkers? Deze vragen stonden centraal in een onderzoek naar uitstroom uit kinderopvang. Lees hier de belangrijke uitkomsten.
Centerdata voerde dit onderzoek in de periode januari 2023 - maart 2023 uit voor Kinderopvang werkt! We kregen input van 871 werknemers via de app Cao Kinderopvang en 848 werkgevers op locatieniveau via een selectie van het Landelijk Register Kinderopvang.
Vertrek van jonge medewerkers zorgt voor weinig oudere medewerkers
Ongeveer een derde van de groep medewerkers tussen 25-34 jaar geeft aan minder dan drie jaar te willen werken in kinderopvang. Daarbij zagen werkgevers in het afgelopen jaar relatief vaak jongere medewerkers vertrekken waarvan de meesten buiten kinderopvang aan het werk gingen. Dit heeft tot gevolg dat er weinig oudere medewerkers werkzaam zijn. Niet door het vertrek van oudere medewerkers, maar door het vertrek van jongere medewerkers. Hierdoor blijven er weinig medewerkers over die tot na hun 45ste in kinderopvang werken.
Medewerkers denken er anders over dan werkgevers
Medewerkers en werkgevers hebben verschillende verwachtingen over hoe lang een pedagogisch medewerker in kinderopvang kan blijven werken. Slechts 27 procent van de medewerkers denkt dat dit kan tot aan het pensioen, terwijl 57 procent van de werkgevers dit denkt. En waarom kunnen pedagogisch medewerkers niet tot het pensioen in kinderopvang werken? De redenen verschillen tussen medewerkers en werkgevers. Medewerkers noemen het lichamelijk zware werk als belangrijkste reden. Daarnaast geven ze aan dat ze de uitdaging en afwisseling missen. Vooral jongere medewerkers denken dat ze op termijn te weinig afwisseling in het werk zullen ervaren en dat ze graag een andere uitdaging aan willen gaan. Werkgevers denken daarentegen dat oudere medewerkers zelf gewoon eerder willen stoppen met werken of dat ze te ver af komen te staan van de belevingswereld van jongere medewerkers.
Behoud van oudere medewerkers in de praktijk
Op dit moment is er nog beperkte aandacht voor het behoud van oudere medewerkers: 35,7 procent van de werkgevers heeft geen aandacht voor het behoud en 46,5 procent heeft hier ‘een klein beetje’ aandacht voor. Daarbij hebben lang niet alle werkgevers een beleid om oudere medewerkers te behouden of denken ze dat dit niet nodig is. Werkgevers die dit wel hebben of aandacht hebben voor het behoud van oudere medewerkers, doen dit vooral door op tijd te praten over aanpassing van werktijden en de omvang van het contract. Werkgevers en medewerkers noemen beiden het lichamelijke werk als belangrijkste reden om minder lang door te kunnen blijven werken. Toch komen maatregelen om het lichamelijke werk langer vol te houden minder voor.
Benieuwd naar alle uitkomsten van dit onderzoek?
Download het onderzoeksrapportDit onderzoek is onderdeel van het activiteitenplan MDIEU (Maatwerk Duurzame Inzetbaarheid en Eerder Uittreden) van Kinderopvang werkt!, Jeugdzorg werkt! en Sociaal Werk werkt! Het is mede mogelijk gemaakt door het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid.
Handige tools
Janneke Hagens
Onderzoeker en kennisverbinder
Meer weten? Neem contact op!
Meer weten? Neem contact op!