Icon Arrow Icon Arrow back Icon Quote Icon Close Icon Enlarge Icon Calendar Icon Currency Icon Clock Icon Location Icon List Icon Shield Icon Chevron Icon Attachment Icon Download star icon-hat icon-tools

Vacaturegraad en aantal vacatures in kinderopvang

In het eerste kwartaal van 2023 zijn zowel het aantal ontstane als het aantal openstaande vacatures hoger dan in hetzelfde kwartaal van afgelopen jaar. Vooral het aantal openstaande vacatures is sterk toegenomen.

Het aantal vacatures per 1.000 banen, dat is de vacaturegraad. Je vindt ze hier alle metingen van de vacaturegraad voor kinderopvang. Zo monitoren we de spanning op de arbeidsmarkt.

Kinderopvang met fietsende kinderen en pedagogisch medewerkers

Hoogste vacaturegraad in Oost-Nederland

Kinderopvang heeft na de ggz de hoogste vacaturegraad binnen de AZW-branches. Opvallend is dat de vacaturegraad in Oost-Nederland nog steeds groter is dan in West-Nederland. Hoewel er in aantallen in West-Nederland meer vacatures zijn dan in Oost-Nederland, zijn in West-Nederland ook meer werknemers. Hierdoor is de vacaturegraad in daar lager dan in Oost. Daarnaast valt de regio Utrecht onder Oost-Nederland in de meting. In Utrecht zijn veel vacatures.

Over de vacaturegraad

Informatie over de vacaturegraad loopt altijd een kwartaal achter op de vacaturecijfers. Ook is er een wijziging in de weergave van het aantal ontstane vacatures. We tonen bij dit aantal niet langer de cijfers van een half jaar, maar alleen van het laatste kwartaal. Hierdoor zijn de getoonde aantallen lager dan in de vorige versie van deze infographic over vacatures.

Vacaturegraad en aantal vacatures kinderopvang eerste kwartaal 2023

Kinderopvang werkt! is de samenwerking van werkgeversorganisaties Brancheorganisatie Kinderopvang en Branchevereniging Maatschappelijke Kinderopvang met de werknemersorganisaties FNV Zorg & Welzijn en CNV Zorg & Welzijn. In het Platform Arbeidsmarkt Kinderopvang en de cao-tafel Kinderopvang zetten zij zich samen in voor een aantrekkelijke sector en een gezonde arbeidsmarkt met goede arbeidsvoorwaarden.

Vacaturegraden en aantal vacatures kinderopvang

Johan Siegert

Adviseur arbeidsmarkt en onderzoek

Meer weten? Neem contact op!

Johan Siegert

Meer weten? Neem contact op!