Icon Arrow Icon Arrow back Icon Quote Icon Close Icon Enlarge Icon Calendar Icon Currency Icon Clock Icon Location Icon List Icon Shield Icon Chevron Icon Attachment Icon Download star icon-hat icon-tools

Vacaturegraad en aantal vacatures kinderopvang

Het aantal vacatures per 1.000 banen, dat is de vacaturegraad. Vanaf 2020 is de vacaturegraad voor kinderopvang beschikbaar. Je vindt ze allemaal hier. De meest recente cijfers zijn van het eerste kwartaal van 2023.

Kinderopvang met fietsende kinderen en pedagogisch medewerkers

In het eerste kwartaal van 2023 zijn zowel het aantal ontstane als het aantal openstaande vacatures hoger dan in het eerste kwartaal van 2022. Vooral het aantal openstaande vacatures is sterk toegenomen. De vacaturegraad is in het vierde kwartaal van 2022 gestegen ten opzichte van een jaar eerder. Dit geldt voor alle vier de regio's in Nederland. 

Kinderopvang heeft na de ggz de hoogste vacaturegraad binnen de AZW-branches. Opvallend is dat de vacaturegraad in Oost-Nederland nog steeds groter is dan in West-Nederland. Dat komt doordat er in Utrecht veel vacatures zijn en Utrecht hier in de regio Oost ligt. In aantallen zijn er in West-Nederland nog steeds meer vacatures dan in Oost-Nederland, maar er zijn ook meer werknemers. Daardoor is de vacaturegraad in West uiteindelijk lager dan in Oost.

Informatie over de vacaturegraad (het aantal openstaande vacatures per 1.000 medewerkers) loopt altijd een kwartaal achter op de vacaturecijfers. Bij de ontstane vacatures tonen we niet langer cijfers voor een half jaar, maar alleen voor het laatste kwartaal. Vandaar dat de getoonde aantallen lager zijn dan in de vorige editie van deze infographic. Kinderopvang werkt! volgt de vacatures op de voet.

Vacaturegraad en aantal vacatures kinderopvang eerste kwartaal 2023

Kinderopvang werkt! is de samenwerking van werkgeversorganisaties Brancheorganisatie Kinderopvang en Branchevereniging Maatschappelijke Kinderopvang met de werknemersorganisaties FNV Zorg & Welzijn en CNV Zorg & Welzijn. In het Platform Arbeidsmarkt Kinderopvang en de cao-tafel Kinderopvang zetten zij zich samen in voor een aantrekkelijke sector en een gezonde arbeidsmarkt met goede arbeidsvoorwaarden.

Vacaturegraden en aantal vacatures kinderopvang

Johan Siegert

Adviseur arbeidsmarkt en onderzoek

Meer weten? Neem contact op!

Johan Siegert

Meer weten? Neem contact op!