Icon Arrow Icon Arrow back Icon Quote Icon Close Icon Enlarge Icon Calendar Icon Currency Icon Clock Icon Location Icon List Icon Shield Icon Chevron Icon Attachment Icon Download star icon-hat icon-tools

EVC | Erkenning Verworven Competenties

Je hebt een kandidaat met werkervaring in kinderopvang, maar niet de juiste opleidingsachtergrond. Een EVC-procedure kan dan uitkomst bieden.

spelende kinderen in opvang

De EVC-procedure brengt precies in kaart wat iemand al kent en kan. Daarbij wordt vooral gekeken naar praktijkervaring. De uitkomsten worden vastgelegd in een persoonlijk Ervaringscertificaat. Er bestaan verschillende soorten EVC-procedures:  

  • EVC voor een onderwijsstandaard. Deze EVC is bedoeld voor wie een mbo- of hbo-diploma wil behalen. Lees meer hierover op de website van het Nationaal Kenniscentrum EVC
  • EVC voor de branchestandaard Startbekwame pedagogisch medewerker kinderopvang: Deze EVC is bedoeld voor wie wil werken als pedagogisch medewerker en het behalen van een kwalificerend diploma van een beroepsopleiding een omweg is. Wie voldoet aan deze EVC-branchestandaard komt in aanmerking voor het EVC-branchecertificaat dat kwalificeert voor pedagogisch medewerker in dagopvang, peuteropvang en buitenschoolse opvang. Lees meer hierover op EVC-procedure Startbekwame pedagogisch medewerker kinderopvang.

Welke EVC-procedure geschikt is voor een kandidaat hangt af van wat de EVC-procedure zou moeten opleveren en natuurlijk ook van wat iemand al in huis heeft.

Een EVC-procedure mag alleen worden uitgevoerd door een EVC-aanbieder die hiervoor erkend is door het Nationaal Kenniscentrum EVC. Welke EVC-procedures er zijn en welke EVC-aanbieders daarvoor erkend zijn kun je hier vinden.

Pedagogisch medewerker in ontwikkeling

Als werkgever kun je ervoor kiezen iemand alvast als ‘Pedagogisch medewerker in ontwikkeling’ in te zetten, terwijl zij nog bezig is met een EVC-procedure. Of de werkgever neemt iemand in dienst als pedagogisch medewerker in ontwikkeling, die na een periode van opbouwen van werkervaring start met de EVC procedure. 

Het moet dan wel een EVC-procedure zijn voor de EVC-branchestandaard Startbekwame pedagogisch medewerker kinderopvang. Of een EVC-procedure van een EVC-onderwijsstandaard met als doel een diploma te behalen dat kwalificeert voor pedagogisch medewerker.

EVC-traject kinderopvang - wat houdt dat precies in?

Handige links