Icon Arrow Icon Arrow back Icon Quote Icon Close Icon Enlarge Icon Calendar Icon Currency Icon Clock Icon Location Icon List Icon Shield Icon Chevron Icon Attachment Icon Download star icon-hat icon-tools
Infographic Werkplezier

Energiebronnen en cijfers werkplezier

Waardering en erkenning, eigen regie en ontwikkelingsmogelijkheden. Maar ook fijne collega’s en ondersteuning van leidinggevenden. Dat zijn de belangrijkste energiebronnen voor meer werkplezier, zo blijkt uit onderzoek van Kinderopvang werkt! Maar welk cijfer geven pedagogisch medewerkers in kinderopvang aan werkplezier? En hoe verschilt dat met leidinggevenden? Je ontdekt het op deze pagina.

Kinderopvang pedagogisch medewerkers

Wat geeft werkplezier?

Uit onderzoek van Kinderopvang werkt! blijkt dat de kinderen bovenaan staan als het gaat om werkplezier. Vrijwel alle pedagogisch medewerkers (98 procent) geven aan dat ze energie krijgen van de kinderen en de bijdrage die zij leveren aan hun ontwikkeling. Ook waardering en erkenning van ouders en de maatschappij dragen bij aan meer werkplezier. Ouders geven extra motivatie door waardering te tonen en open te staan voor tips. 

Verder is het belangrijk dat pedagogisch medewerkers genoeg ruimte krijgen voor eigen ontwikkeling en regie op het werk. Wat betreft de beoordeling van die ontwikkelingsmogelijkheden en ruimte, zijn er grote verschillen tussen pedagogisch medewerkers en leidinggevenden. Volgens pedagogisch medewerkers kan de ondersteuning van leidinggevenden beter; minder dan de helft ervaart steun bij praktische uitdagingen. 

Inspirerend leiderschap en inspraak zijn van belang, maar worden niet als prioriteit gezien. Concrete en uitvoerbare ideeën en visie kunnen wel bijdragen aan werkplezier.

Energiebronnen en tools voor werkplezier in één overzicht

We hebben de energiebronnen en de bijbehorende tools overzichtelijk voor je op een rij gezet in onderstaand document. Handig: via de klikbare links kom je automatisch bij de tools uit. 

Download energiebronnen en tools werkplezier

Welk cijfer geven pedagogisch medewerkers aan werkplezier?

Visual werkplezier kinderopvang 2022

Hoe ervaren medewerkers en werkgevers de werkdruk?

Visual werkplezier en werkdruk in kinderopvang
Hoe ervaren medewerkers en werkgevers de werkdruk in kinderopvang? Hoeveel procent is tevreden met het werk? En hoeveel procent is trots op het werk en de organisatie? Bekijk alle cijfers.

Bekijk ook

Veronica Jocker

Branchespecialist Kinderopvang

Meer weten? Neem contact op!

Veronica Jocker

Meer weten? Neem contact op!