Icon Arrow Icon Arrow back Icon Quote Icon Close Icon Enlarge Icon Calendar Icon Currency Icon Clock Icon Location Icon List Icon Shield Icon Chevron Icon Attachment Icon Download star icon-hat icon-tools

Gastouder in loondienst en bemiddelingsmedewerker

In kinderopvang is veel vraag naar gastouders. Maar ook naar bemiddelingsmedewerkers die gastouders en ouders begeleiden. Beide functies kennen hun eigen regels. We geven je inzicht in de kwalificatie-eisen. Handig als je zit te denken aan een carrièreswitch.

Gastouder in loondienst 

Als gastouder ben je verantwoordelijk voor de dagelijkse opvang en verzorging van kinderen in een woonhuis van gastouders of ouders. Soms werk je in loondienst bij een gastouderbureau. Dan val je onder de Cao Kinderopvang en de kwalificatie-eis in de cao. In de ‘Kwalificatie-eis gastouder in loondienst’ staat ook welke diploma’s je nodig hebt. 

De meeste gastouders zijn niet in loondienst en vallen daarom niet onder de Cao Kinderopvang. De eisen waar zij aan moeten voldoen, zijn te vinden in de Regeling Wet kinderopvang en bij de Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO). 

Bemiddelingsmedewerker gastouderbureau 

Als bemiddelingsmedewerker begeleid je gastouders en ouders tijdens de gastouderopvang. Ook dan moet je de juiste opleiding hebben om te voldoen aan de kwalificatie-eis in de Cao Kinderopvang.

Niet het juiste diploma? 

Als jouw diploma niet voldoet aan de kwalificatie-eis voor een van deze vormen van opvang, dan kan een gelijkstellingsverzoek een oplossing zijn. Dat kan alleen als je onder de Cao Kinderopvang valt. Zelf kun je zo’n verzoek niet indienen: dat moet je werkgever doen.