Icon Arrow Icon Arrow back Icon Quote Icon Close Icon Enlarge Icon Calendar Icon Currency Icon Clock Icon Location Icon List Icon Shield Icon Chevron Icon Attachment Icon Download star icon-hat icon-tools

EVC-traject kinderopvang: iets voor jou?

Mag je met jouw diploma niet werken als pedagogisch medewerker, maar heb je wel voldoende relevante ervaring? Dan is een EVC-traject (Erkenning van Verworven Competenties) misschien wat voor jou!

Pedagogisch medewerkers in kinderopvang

Het EVC-traject brengt in kaart wat je al weet en kan. Bijvoorbeeld via je werk, opleidingen en trainingen of opvoeden van een gezin. Maar ook via hobby’s of vrijwilligerswerk. Het kan zijn dat je over meer kennis en ervaring beschikt dan je diploma’s laten zien. Je kunt kiezen uit twee soorten EVC-trajecten. Welk traject geschikt is, hangt af van je wat je al in huis hebt en wat je zelf wilt.

Stap 1: Bekijk de video voor meer informatie

EVC-traject kinderopvang - wat houdt dat precies in?

Stap 2: Welk EVC-traject zou je willen volgen?

A. EVC voor een onderwijsstandaard

Wil je in kinderopvang werken én een mbo- of hbo-diploma halen? Dan is de onderwijsstandaard iets voor jou. Je bepaalt vooraf voor welk diploma je het EVC-traject wilt doen. Dit kunnen verschillende soorten opleidingen zijn. Lees meer hierover op de website van het Nationaal Kenniscentrum EVC.  

Na het EVC-traject ontvang je een ervaringscertificaat. Dit ervaringscertificaat levert vrijstellingen op wanneer je de bijbehorende opleiding gaat volgen. Je kunt hiervoor zelf contact opnemen met een mbo of hogeschool. Wellicht kan je EVC-aanbieder hierbij helpen. Je moet waarschijnlijk nog enkele vakken volgen voordat je het diploma kunt ontvangen.  

Heb je het diploma ontvangen en voldoet dit diploma aan de kwalificatie-eis voor pedagogisch medewerker? Dan kun je werken als pedagogisch medewerker voor dagopvang, peuteropvang en buitenschoolse opvang. 

B. EVC voor de branchestandaard

Dit is het EVC-traject Startbekwame pedagogisch medewerker kinderopvang. Dit EVC-traject is bedoeld voor wie wil werken als pedagogisch medewerker en niet per se een diploma hoeft te halen. Het behalen van een diploma is dan een omweg.

Als je klaar bent met dit traject, krijg je een uitgebreid rapport met de uitkomsten: het ervaringscertificaat. Blijkt hieruit dat je over alle 35 competenties beschikt, dan kun je je ervaringscertificaat om laten zetten in een branchecertificaat bij het EVC Kenniscentrum. 

Hiermee mag je officieel aan de slag als pedagogisch medewerker in de dagopvang, peuteropvang en buitenschoolse opvang. Je hoeft niet meer een diploma te halen om te voldoen aan de kwalificatie-eis voor pedagogisch medewerker. 

Tip: vul de zelfscan in. Je hebt hiermee een mooi overzicht van de competenties die van je worden verwacht, en welke competenties jij daarvan al denkt te hebben. Dat kan helpen om te beslissen of je dit EVC-traject wilt doen. 

Stap 3: Vind een erkende EVC-aanbieder en start het EVC-traject

Een EVC-traject mag alleen worden uitgevoerd door een EVC-aanbieder die hiervoor erkend is. Welke EVC-trajecten er zijn en welke EVC-aanbieders daarvoor erkend zijn, vind je op de website van het Nationaal Kenniscentrum EVC. 

Vind een erkende aanbieder

Werken naast het EVC-traject  

In veel gevallen kun je al vóór of tijdens het EVC-traject aan de slag in kinderopvang. Je doet hiermee werkervaring op en kan dit gebruiken als bewijsstuk bij je EVC-traject. Je werkt dan als ‘pedagogisch medewerker in ontwikkeling’. Je hebt dan een arbeidsovereenkomst en ontvangt salaris. Voor deze functie heb je minimaal een mbo-3, havo- of vwo-diploma nodig.  

Zie artikel 9.5 van de Cao Kinderopvang voor alle voorwaarden van de functie ‘pedagogisch medewerker in ontwikkeling’.  

Branchestandaard ook beschikbaar in het Engels

Do you prefer to learn about the 'Branchestandaard Startbekwame pedagogisch medewerker' in English? There is also an English version available.

Download English version