Icon Arrow Icon Arrow back Icon Quote Icon Close Icon Enlarge Icon Calendar Icon Currency Icon Clock Icon Location Icon List Icon Shield Icon Chevron Icon Attachment Icon Download star icon-hat icon-tools

Andersgekwalificeerde beroepskrachten toegestaan in kinderopvang per juli 2024

25 apr 2024

Goed nieuws voor de buitenschoolse opvang! Vanaf 1 juli 2024 mogen ook andersgekwalificeerde beroepskrachten worden ingezet binnen de formatie om bij te dragen aan de ontwikkeling van kinderen. Dit betekent dat bijvoorbeeld professionele musici, sporters en andere experts met een specifiek talent of expertise aan de slag kunnen in kinderopvang.

andersgekwalificeerde met kind in bso

Verrijking van het bso-programma

De inzet van deze andersgekwalificeerde beroepskrachten biedt volop kansen om het programma van de buitenschoolse opvang te verrijken. Kinderen kunnen zo in aanraking komen met nieuwe activiteiten en vaardigheden, wat hun ontwikkeling ten goede komt. Denk bijvoorbeeld aan:

  • Muzikale workshops onder leiding van een professionele muzikant
  • Sportclinics gegeven door een ervaren atleet
  • Creatieve sessies met een getalenteerde kunstenaar

Voorwaarden

  • De houder neemt In het pedagogisch beleidsplan op hoe de andersgekwalificeerde(n) bijdragen aan het activiteitenaanbod van de bso en de ontwikkeling van de kinderen.
  • De houder registreert de andersgekwalificeerde(n) in het Personenregister Kinderopvang en koppelt deze aan het Kindercentrum.
  • De andersgekwalificeerden vallen binnen de ‘50%-regeling’. Binnen het maximum van 50% beroepskrachten-in-opleiding mag maximaal 33 procent bestaan uit stagiairs en/of andersgekwalificeerden.

Voorwaarden voor de inzet van de andersgekwalificeerden

  • Andersgekwalificeerde beroepskrachten mogen formatief ingezet worden gedurende de hele dag. Zij dragen, net als andere beroepskrachten, bij aan de opvoeding en verzorging van de kinderen. Het is wel van belang dat de houder in het pedagogisch beleidsplan toelicht hoe de deskundigheid van de andersgekwalificeerde beroepskracht bijdraagt aan het activiteitenaanbod van het kindercentrum en de ontwikkeling van het kind.
  • Er moet altijd een gekwalificeerde beroepskracht aanwezig zijn in het kindercentrum of op de locatie ter ondersteuning van de andersgekwalificeerde beroepskracht.
  • Zij hebben een deskundigheid, een beroeps- of opleidingsachtergrond, talent of expertise waarmee zij een bijdrage kunnen leveren aan het activiteitenaanbod en de ontwikkeling van kinderen.
  • Zij moeten voordat zij formatief ingezet worden een pedagogische module gevolgd hebben (zie hieronder). Naast deze module bestaan er geen opleidingseisen.
  • Zij moeten taalniveau 2F hebben.

Let op: Kinderopvang werkt! beoordeelt de opleidingsachtergrond van andersgekwalificeerden niet, dat doet de werkgever zelf.

Als andergekwalificeerde beroepskracht werken in de bso? Solliciteer bij een bso-locatie bij jou in de buurt!

Naar de locatiezoeker

Pedagogische module verplicht

Om de kwaliteit van de opvang te waarborgen, moeten andersgekwalificeerde beroepskrachten een pedagogische module voltooien voordat ze aan de slag mogen in de bso. Deze module zorgt ervoor dat ze over de juiste pedagogische vaardigheden beschikken. Het ministerie van SZW verwijst voor de uitwerking van deze pedagogische module naar de Cao Kinderopvang.

Wat zijn goedgekeurde pedagogische modules?

Omdat de regeling al op korte termijn ingaat, is er gekozen om voorlopig alle opleidingen en trainingen die in de lijst 'pedagogiek 0-13 jaar' en 'coaching en pedagogiek 0-13 jaar' staan, aan te merken als pedagogische module. Hieraan zijn ook twee mbo-keuzedelen en twee mbo-certificaten toegevoegd. Het totale aanbod waaruit gekozen kan worden, zie je in onderstaand overzicht. Of vind een pedagogische module in de Tool Branche-erkende opleidingen.

Overzicht pedagogische modules andersgekwalificeerden in de bso

Taalniveau 2F 

Eén van de volgende diploma’s of bewijsstukken tonen taalniveau 2F aan. Het maakt niet uit wanneer dit behaald is. De mondelinge vaardigheden hoeven niet apart benoemd te zijn. Cijfers zijn ook niet nodig.

  • Mbo-2, mbo-3 of mbo-4
  • Havo
  • Vwo
  • Associate degree
  • Hbo
  • Wo
  • Een diploma van het Staatsexamen Nederlands als Tweede Taal, programma I of een certificaat voor de examenonderdelen spreken en luisteren.
  • Een aanvullend bewijsstuk waaruit blijkt dat de mondelinge vaardigheden spreken, gesprekken voeren en luisteren beheerst worden op niveau 2F (of B1) Een beoordeling in één cijfer, niveaubepaling of positief resultaat is voldoende.
  • Een aanvullend bewijs waaruit blijkt dat verschillende deelvaardigheden van Nederlands 2F (of B1) samen beheerst worden. De mondelinge vaardigheden moeten daar wel bij horen. Een beoordeling in één cijfer, niveaubepaling of positief resultaat is voldoende.

Inschaling van de andersgekwalificeerden

Voor inschaling van de andersgekwalificeerde beroepskracht bso verwijzen wij naar bijlage 1 artikel 2 van de Cao Kinderopvang. Cao-partijen hebben (nog) niet besloten het functieboek uit te breiden met een algemene functiebeschrijving voor de andersgekwalificeerde beroepskracht bso. Dat betekent dat voor inschaling de cao-afspraken gelden voor functies die niet in het functieboek voorkomen. Dit staat in bijlage 1 artikel 2. Inschaling kan op basis van paarsgewijze vergelijking (artikel 2 sub a) of door gebruikmaking van de MNT-methode (artikel 2 sub b).

Toekomstige ontwikkelingen

Cao-partijen werken aan criteria voor een specifieke pedagogische module die goed aansluit bij deze doelgroep., De ontwikkeling hiervan neemt nog wat tijd in beslag. Tot die tijd geldt bovenstaand overzicht. Aanbieders van trainingen en opleidingen hoeven op dit moment geen nieuw aanbod te ontwikkelen.

Informatie over wijzigingen kwaliteitseisen in kinderopvang vanaf juli 2024

Kwaliteitseisen in de kinderopvang per 1 juli 2024 aangepast (pdf)

Heb je vragen?

Mail naar postbuskinderopvang@minszw.nl.