search clock hat location star arrow-right right-item tools kalender opleiding download play link phone mail calendar

Welk diploma heb je nodig?

In kinderopvang ben je dagelijks bezig met de ontwikkeling en verzorging van kinderen. Leuk en verantwoordelijk werk! Met welke opleiding mag je aan de slag?

Mbo-opleidingen voor kinderopvang

Voor pedagogisch medewerker en peuterspeelzaalwerk heb je een relevante mbo 3- of mbo 4-opleiding nodig. Bijvoorbeeld  mbo Pedagogisch medewerker kinderopvang - niveau 3 of mbo Gespecialiseerd pedagogisch medewerker- niveau 4. Maar ook met het diploma Onderwijsassistent kun je in kinderopvang werken.

Bekijk de mbo-opleidingen of meld je gelijk aan bij een ROC bij jou in de buurt. Kinderopvangorganisaties staan te springen om goede medewerkers. Er is volop werk!

Hbo-opleidingen voor kinderopvang

Ook met een hbo-opleiding kun je in kinderopvang aan de slag als pedagogisch medewerker. Bijvoorbeeld Associate Degree Pedagogisch Educatief Medewerker, hbo Pedagogiek, of de PABO. Je kunt ervoor kiezen om voltijd naar school te gaan.

Verkorte opleiding, werken & leren

Een gewone mbo- of hbo-opleiding duurt vaak drie of vier jaar. Wil je sneller aan de slag? Lees hier de mogelijkheden voor een korter traject, waarin je werken en leren kan combineren!

Kwalificatie-eisen kinderopvang

Alle opleidingen waarmee je mag werken in de kinderopvang staan in de kwalificatie-eis voor pedagogisch medewerker. Wil je als pedagogisch beleidsmedewerker / coach aan de slag of zoek je een opleiding die daarvoor opleidt? Kijk dan in de kwalificatie-eis voor deze functie.

Wil jij weten of jouw diploma aan alle eisen voldoet? Doe de diplomacheck

werkgevers en werknemers - samen werken aan ontwikkeling