search clock hat location star arrow-right right-item tools kalender opleiding download play link phone mail calendar

Welk diploma heb je nodig?

In de kinderopvang ben je dagelijks bezig met de ontwikkeling en verzorging van kinderen. Leuk en verantwoordelijk werk! Met welke opleiding mag je aan de slag?

Mbo-opleidingen voor kinderopvang

Voor pedagogisch medewerker en peuterspeelzaalwerk heb je een relevante mbo 3- of mbo 4-opleiding nodig. Bijvoorbeeld  mbo Pedagogisch medewerker kinderopvang - niveau 3 of mbo Gespecialiseerd pedagogisch medewerker- niveau 4. Maar ook met het diploma Onderwijsassistent kun je in de kinderopvang werken.

Bekijk de mbo-opleidingen of meld je gelijk aan bij een ROC bij jou in de buurt. Let op: bij de opleidingen (op de website van Youchooz) lees je dat de kans op werk gering is. Maar dit klopt niet! Kinderopvangorganisaties staan te springen om goede medewerkers. Er is werk genoeg!

Hbo-opleidingen voor kinderopvang

Ook met een hbo-opleiding kun je in de kinderopvang aan de slag als pedagogisch medewerker. Bijvoorbeeld Associate Degree Pedagogisch Educatief Medewerker, hbo Pedagogiek, of de PABO. Je kunt ervoor kiezen om voltijd naar school te gaan. Of wil je liever werken en leren combineren? Er zijn veel mogelijkheden om een verkorte opleiding te gaan doen. Zo kun je snel beginnen!

Kwalificatie-eisen kinderopvang

Alle opleidingen waarmee je mag werken in de kinderopvang staan in de kwalificatie-eis voor pedegogisch medewerker. Wil je als pedagogisch beleidsmedewerker / coach aan de slag of zoek je een opleiding die daarvoor opleidt? Kijk dan in de kwalificatie-eis voor deze functie.

Wil jij weten of jouw diploma aan alle eisen voldoet? Doe de diplomacheck

In het arbeidsmarktplatform Kinderopvang werkt! werken de volgende partijen samen: