search clock hat location star arrow-right right-item tools kalender opleiding download play link phone mail calendar

Verkorte opleiding, werken & leren

Een gewone mbo- of hbo-opleiding duurt vaak drie of vier jaar. Wil je sneller aan de slag? Lees hier de mogelijkheden voor een korter traject.

Verkorte opleidingen

Er zijn opleidingen die verkorte trajecten aanbieden voor mbo-pedagogisch medewerker kinderopvang niveau 3 en mbo-gespecialiseerd pedagogisch medewerker niveau 4. Onderaan vind je de links. 
Let er bij deze verkorte opleidingen op dat je het officieel erkende diploma haalt. Anders voldoe je niet aan de kwalificatie-eis voor pedagogisch medewerkers of peuterspeelzaalleidsters en mag je niet aan de slag. Verkorte opleidingen kun je vaak ook bij een ROC volgen. Vaak is dit volwassenonderwijs; werken en leren tegelijk, studeren in de avonduren of een vaste dag per week.

Werken en leren in kinderopvang

Ben je zij-instromer en op zoek naar een leuke plek waar je werken en leren kunt combineren? Meld je dan aan en check de vacatures bij jou in de buurt!

Associate Degree

Een Associate Degree (AD) is een 2-jarige studie in het hbo. Het niveau ligt tussen mbo-4 en hbo-bachelor. Je kunt een associate degree-opleiding volgen met een mbo-4-, havo- of vwo-diploma. De AD’s die kwalificeren voor een baan als pedagogisch medewerker of peuterspeelzaalleidster: 

 • Childcare
 • Jeugdwerker
 • Kinderopvang
 • Pedagogical Educational Assistant
 • Pedagogisch Educatief Medewerker
 • Pedagogisch Educatief Professional
 • Pedagogisch Professional Kind en Educatie
 • Sociaal Werk, met keuzemodule Opvoeden in brede context

Hbo duaal, deeltijd en verkort

Veel van de hbo-opleidingen die kwalificeren voor pedagogisch medewerker of peuterspeelzaalleidster kun je duaal of in deeltijd doen. Bij de opleidingen kun je vragen naar eventuele vrijstellingen, omdat je bijvoorbeeld al een Associate Degree gedaan hebt. Daarmee wordt je totale studieduur korter.

Kinderopvang met eigen klas

Sommige kinderopvangorganisaties hebben een ‘eigen klas’. Je doet dan een opleiding (vaak in kortere tijd dan in het normale onderwijs) en werkt bij de kinderopvangorganisatie. Een paar voorbeelden:

Ook interessant

 • 2-in1
  Bij de SWK Groep in Berkel en Rodenrijs  kan je een BOL-opleiding sociaal-cultureel werk en gespecialiseerd pedagogisch medewerker doen. Met deze opleiding behaal je dus twee kwalificaties op mbo-niveau 4.
 • Pedagogisch medewerker voor het Integraal Kindcentrum (IKC)
  Nieuwe opleiding van het ROC Kop van Noord-Holland. In een IKC werken pedagogisch medewerkers en leerkrachten samen, in één team onder één leiding. Zo wordt het onderscheid tussen deze twee werelden steeds kleiner. Bij de opleiding ‘pedagogisch medewerker voor het IKC’ word je optimaal voorbereid op deze ontwikkeling.

 • Leerwerkplaats
  UN1EK en Albeda College Sociaal & Pedagogisch Werk hebben een leerwerkplaats waarin mbo-studenten het vak van pedagogisch medewerker in de praktijk leren. Een win-winsituatie!

werkgevers en werknemers - samen werken aan ontwikkeling