Icon Arrow Icon Arrow back Icon Quote Icon Close Icon Enlarge Icon Calendar Icon Currency Icon Clock Icon Location Icon List Icon Shield Icon Chevron Icon Attachment Icon Download star icon-hat icon-tools
Hogeschool Arnhem en Nijmegen

Professioneel Opvoeden (voltijd)

  • Kosten

    €0,- incl. BTW, Deel van HBO-opleiding als Minor, niet los te volgen

    Deze scholing geldt als aanvullend bewijs voor diploma’s in onderstaande categorieën:

    Categorie A2 groep 1, Categorie A2 groep 2, Categorie A2 groep 3

Om hiermee een bijdrage te leveren aan het creëren van een pedagogisch klimaat, waarin kinderen en jongeren zich zo optimaal mogelijk kunnen ontwikkelen. Deze bijdrage kan zich zowel richten op het begeleiden van de jeugdigen van 0 t/m/ 23 jaar zelf als op het begeleiden van opvoeders. De focus ligt op vrijwillige hulpverlening.

We spreken van professioneel opvoeden als je dit doet op basis van theoretische kennis en praktijkinzichten. Je leert hoe je volgens een methodische aanpak met opvoedingsvragen aan de slag kunt. Hiervoor heb je kennis en vaardigheden nodig en werk je aan je beroepshouding. Hiervoor krijg je de volgende studieonderdelen aangeboden.

Pedagogische groepsinterventie
In dit onderdeel werk je samen met een medestudent aan het opzetten en uitvoeren van een groepsgerichte bijeenkomst voor jeugdigen in het kader van ontwikkelingsstimulering. Je leert hierbij o.a. hoe je verschillende doelgroepen kunt benaderen en je maakt kennis met verschillende thematieken. We gebruiken hierbij de cyclus van methodisch handelen. De opdracht wordt in de praktijk uitgevoerd.

Psychopathologie jeugdigen
Bij psychopathologie worden een aantal ontwikkelingsstoornissen behandeld en ontdek je het effect van zo’n stoornis op de ontwikkeling van jeugdigen en op de extra eisen die daardoor worden gesteld aan de opvoeder en de opvoeding. 

Ontwikkelingspsychologie
Dit vak richt zich voornamelijk op de sociaal emotionele en cognitieve ontwikkeling van jeugdigen, zodat je er in de opvoeding en begeleiding rekening mee kunt houden. Dit vak wordt facultatief aangeboden.

Pedagogiek
Bij opvoedingsvragen heb je inzicht nodig in het proces van opvoeden en opvoedingsondersteuning in onze samenleving. Je moet kunnen ontrafelen (analyseren) hoe ouders hun opvoeding vormgeven en ervaren welke factoren hierop van invloed en welke effecten dit heeft op het kind. Je hebt oog voor diversiteit en kijkt naar de verschillende leefomgevingen waarin jeugdigen functioneren. Aan de hand van een aantal casussen ga je hiermee aan de slag.

Gezinsplan
In samenspraak met een ouder of ouders maak je een gezinsplan voor een jeugdige met een orthopedagogische hulpvraag om hiermee de opvoeder(s) te begeleiden en ondersteunen.  Of je maakt een plan n.a.v. een opvoedingsvraag van een beroepsopvoeder.

Gesprek met een opvoeder of Regievoering van een afstemmingsoverleg
Afhankelijk van je opleiding leer je bij het vak ‘Gesprek met een opvoeder’ om (oplossingsgerichte) gesprekken te voeren met een individuele opvoeder met een opvoedvraag en ga je samen met hen een plan maken.
Of leer je bij het vak ‘Regievoering afstemmingsoverleg’ samen met leden van een gezin met een complexe problematiek en hun netwerk regie te nemen in een afstemmingsoverleg. Er is dus aandacht voor interprofessioneel samenwerken. 
Bij beide vakken worden er naast werkcolleges ook trainingen gegeven.

Pedagogisch handelen in de praktijk
Hier leer je om positie in te nemen bij pedagogische kwesties en je leert om jouw eigen pedagogisch handelen vanuit verschillende invalshoeken en vooronderstellingen te bekijken en je pedagogisch handelen in de praktijk/ stagete verbeteren.

Gastcolleges
Waar professionals uit de praktijk en ervaringsdeskundigen hun kennis en ervaring te delen. 

Informatie over de training: Klik hier

Let op: De informatie die je hier ziet is ons aangeboden door de betreffende opleider van de scholing. De opleider zelf is er verantwoordelijk voor dat deze informatie klopt en actueel is.