Icon Arrow Icon Arrow back Icon Quote Icon Close Icon Enlarge Icon Calendar Icon Currency Icon Clock Icon Location Icon List Icon Shield Icon Chevron Icon Attachment Icon Download star icon-hat icon-tools
CHE

Beroepsregistratie Jeugd en Gezinsprofessional (scholing SKJ-registratie)

  • Kosten

    €4250,- incl. BTW

    Deze scholing geldt als aanvullend bewijs voor diploma’s in onderstaande categorieën:

    Categorie A2 groep 1, Categorie A2 groep 2, Categorie A2 groep 3

Inhoud

Regievoeren:
Deze submodule draait om regievoeren. Dat begint bij een juiste analyse van de gezinsproblematiek. Daarom verdiep je jouw kennis over psychiatrische problematiek en licht verstandelijke beperkingen. Daarna kijken we naar hoe je samen met andere hulpverleners de juiste interventies afstemt. Daarbij komt ook werken binnen een dwangkader en omgang met weerstand en agressie aan bod. Je frist niet alleen je kennis over ondertoezichtstellingen en de jeugdreclassering op, maar oefent ook hoe je iemand in zo’n situatie motiveert en betrokken houdt en je eigen grenzen bewaakt.

Samenwerken:
Goede samenwerking is een must voor effectieve hulpverlening. Dat weet je. Maar hoe doe je dat. Juist op die lastige momenten. Dáár gaat deze module over. Over samenwerken met het gezin, maar ook met collega-hulpverleners, de wijkagent, de school of Veilig Thuis. Hoe bouw je samenwerkingsallianties? Hoe maak je goede afspraken over wie wat doet? En wanneer spreek je een andere hulpverlener op zijn of haar handelen aan? Kortom: deze module gaat verder dan de theorie. Verder dan de procedures. Het gaat ook over hoe jij als hulpverlener je plaats inneemt en gaat staan voor wat je vindt.

Netwerk inzetten:
Vaak zijn cliënten die je helpt het contact met hun omgeving deels of zelfs geheel kwijt. De gemeente wil dat je daar eerst aanklopt. En jij zit daar tussenin. In deze module leer je hoe je een goede analyse van het netwerk maakt. Dat geeft je aanknopingspunten om dat netwerk weer op te bouwen. Of anders kun je naar de gemeente zorgvuldig onderbouwen waarom een netwerk niet veilig is en je extra uren nodig hebt. Je krijgt tools om een netwerkbijeenkomst te organiseren en oefent daarmee. Ook conflictbemiddeling komt in deze module aan bod.

Kennistoetsen:
Tijdens de opleiding krijg je drie kennistoetsen. De eerste gaat over Veiligheid & Recht. Daarom komt de actuele wet- en regelgeving over huiselijk geweld aan bod en methodes om dit bespreekbaar te maken. De tweede gaat over ontwikkelingspedagogiek, waardoor je weer op de hoogte bent van de nieuwste inzichten. Tot slot krijg je een kennistoets over Gezin centraal, hierbij ligt de nadruk op oplossingsgericht werken.

Professionele identiteit:
Als je hulp verleent, neem je jezelf altijd mee. Door welke bril kijk jij naar de wereld? Hoe zijn jouw normen en waarden van invloed in je werk? Hoe verhoud jij je tot wat er door anderen voor jou wordt bepaald? En hoe ga je om met morele en ethische dilemma’s? In dit deel van de post-hbo kijk je van een afstand naar jezelf. Je beschrijft je handelen en reflecteert daarop. Zo bouw je verder aan het fundament onder jouw professionele handelen en kun je beter onderbouwde keuzes maken.

Er zijn 3 kennistoetsen: Gezin centraal (hierbij licht de nadruk op oplossingsgericht werken), veiligheid en recht en ontwikkelingspedagogiek.

 

Informatie over de training: Klik hier

Let op: De informatie die je hier ziet is ons aangeboden door de betreffende opleider van de scholing. De opleider zelf is er verantwoordelijk voor dat deze informatie klopt en actueel is.