Icon Arrow Icon Arrow back Icon Quote Icon Close Icon Enlarge Icon Calendar Icon Currency Icon Clock Icon Location Icon List Icon Shield Icon Chevron Icon Attachment Icon Download star icon-hat icon-tools

Taaleisen in kinderopvang

Als pedagogisch medewerker speel je een belangrijke rol in de ontwikkeling van kinderen. Daarom moet je taalvaardigheid op peil zijn. Lees hieronder meer over de taaleisen in kinderopvang: de taaleis IKK en de taaleis VE. Wil je weten of jouw diploma of bewijs aan de taaleis IKK voor dagopvang of peuteropvang voldoet? Je ontdekt het eenvoudig en snel met onze check hieronder.

Taaleisen in kinderopvang

Controleer of jouw diploma of bewijs voldoet aan de taaleis IKK voor dagopvang of peuteropvang

Naar de Taaleis IKK Check

Taaleis IKK

Op 1 januari 2025 gaat de ‘taaleis IKK’ in. Deze taaleis houdt in dat je mondelinge taalvaardigheid op taalniveau 3F ligt (of B2). Hoger mag natuurlijk ook.

Mondelinge taalvaardigheid bestaat uit drie onderdelen: luisteren, spreken en gesprekken voeren. 

De taaleis IKK geldt voor pedagogisch medewerkers in de dagopvang en de peuteropvang. Voor de bso geldt een lagere taaleis. Meer informatie daarover vind je onder ‘Uitzonderingen op de taaleis IKK’.

Hoe toon je aan dat je aan de taaleis IKK voldoet?

Om te voldoen aan de taaleis IKK moet je kunnen aantonen dat je de drie onderdelen (luisteren, spreken en gesprekken voeren) voldoende beheerst.

  • Tot 1 januari 2025 kun je dit aantonen met de regels die in de Cao Kinderopvang staan.
  • Vanaf 1 januari 2025 moet je dit aantonen met de regels die in de Regeling Wet kinderopvang staan. 

Vanaf 1 januari 2025 gelden er dus andere regels om aan te tonen dat je voldoet aan de taaleis IKK.

De cao-regels tot 1 januari 2025

Tot 1 januari 2025 is in de Cao Kinderopvang opgenomen met welke diploma’s of bewijzen je aan kan tonen dat je aan de taaleis IKK voldoet. Heb je vóór 1 januari 2025 één van de diploma’s of bewijzen die in de cao zijn opgenomen behaald? Dan voldoe je aan de taaleis IKK, óók na 1 januari 2025. In Bijlage IV-Taaleisen (pdf) vind je de diploma's en bewijzen. 

Nieuwe regels vanaf 1 januari 2025

Vanaf 1 januari 2025 veranderen de regels om aan te tonen dat je aan de taaleis IKK voldoet. Vanaf dat moment moet je met een diploma, certificaat of ander bewijs kunnen aantonen dat:

  • je voor iedere deelvaardigheid (spreken, luisteren en gesprekken voeren) minstens een 5,0 hebt gehaald;
  • je een gemiddelde van een 5,5 hebt voor deze drie deelvaardigheden samen.

Deze nieuwe regels komen te staan in de Regeling Wet kinderopvang.

Heb je vóór 1 januari 2025 een diploma of certificaat behaald dat volgens de cao-regels als bewijsstuk geldt?
 

  • Ja: Je hoeft niets te doen, want je voldoet aan de taaleis. Je valt onder de overgangsregeling.
  • Nee: Je moet aan de nieuwe aantoonbaarheidsregels voldoen die vanaf 1 januari 2025 gelden.

Uitzonderingen op de taaleis IKK

Werken in de buitenschoolse opvang

Als je werkt of wilt werken in de buitenschoolse opvang, hoef je niet aan de taaleis IKK te voldoen. Voor de buitenschoolse opvang is het voldoende als je mondelinge taalvaardigheid op niveau 2F (of B1) ligt. Dit geldt ook voor ‘andersgekwalificeerden’ in de bso. 

Hoe toon je taaleis 2F voor de buitenschoolse opvang aan? 
Je kan met één van de volgende diploma’s of bewijsstukken aantonen dat je niveau 2F hebt.  Het maakt niet uit wanneer je dit behaald hebt. De mondelinge vaardigheden hoeven niet apart benoemd te zijn. Cijfers zijn ook niet nodig.

  • Mbo-2, mbo-3 of mbo-4
  • Havo
  • Vwo
  • Associate degree
  • Hbo
  • Wo
  • Een diploma van het Staatsexamen Nederlands als Tweede Taal, programma I of een certificaat voor de examenonderdelen spreken en luisteren.
  • Een aanvullend bewijsstuk waaruit blijkt dat de mondelinge vaardigheden spreken, gesprekken voeren en luisteren beheerst worden op niveau 2F (of B1). Een beoordeling in één cijfer, niveaubepaling of positief resultaat is voldoende.
  • Een aanvullend bewijs waaruit blijkt dat verschillende deelvaardigheden van Nederlands 2F (of B1) samen beheerst worden. De mondelinge vaardigheden moeten daar wel bij horen. Een beoordeling in één cijfer, niveaubepaling of positief resultaat is voldoende.
Werken als beroepskracht in opleiding of stagiair

Volg je een mbo bbl-opleiding of een duale opleiding in kinderopvang? Of ben je aangesteld als pedagogisch medewerker in ontwikkeling? Of volg je een mbo bol-opleiding of voltijds hbo-opleiding en loop je stage in kinderopvang? Dan hoef je gedurende je opleiding nog niet aan de taaleis IKK te voldoen. Je bent immers nog aan het leren.

Oudere beroepskrachten

Ben je op 31 december 2024 60 jaar of ouder? Dus ben je geboren vóór 31 december 1964? Dan hoef je tot en met 31 december 2027 nog niet te voldoen aan de taaleis IKK. Je krijgt dus langer de tijd. Ben je op 1 januari 2028 nog wel werkzaam in de dagopvang of peuteropvang? Dan moet je vanaf dat moment wel aan de taaleis IKK voldoen. En voor de bso aan de taaleis 2F. 

Langdurig afwezige beroepskrachten (in het laatste halfjaar van 2024)

Ben je in de maanden juli tot en met december 2024 langdurig afwezig, voor een aaneengesloten periode van langer dan acht weken? Bijvoorbeeld door ziekte, vakantie of verlof? Dan krijg je zes maanden extra tijd om aan de taaleis IKK te voldoen. Dit gaat in op 1 januari 2025 en loopt tot 1 juli 2025. 

Ben je op 1 januari 2025 nog niet aan het werk? Dan gaan de zes maanden extra tijd in op het moment waarop je weer als beroepskracht wordt ingezet op de stamgroep en meetelt in de beroepskracht-kindratio.

Werken in meertalige opvang (ook Fries)

Pedagogisch medewerkers die uitsluitend een andere taal met de kinderen spreken, hoeven niet aan de taaleis IKK te voldoen (in lijn met de nieuwe wet- en regelgeving meertalige opvang). Denk aan Duits, Engels of Frans. Dit geldt ook voor Fries. 

Pedagogisch medewerkers die zowel Nederlands als een andere taal spreken met de kinderen, moeten wél aan de taaleis IKK voldoen. 

Taaleis voorschoolse educatie (ve)

In voorschoolse educatie (ve) geldt de taaleis al vanaf 1 augustus 2019. Behalve de mondelinge vaardigheden, moet ook de leesvaardigheid op niveau 3F zijn. Het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap (OCW) heeft bepaald hoe je dit vereiste taalniveau kan aantonen.

De uitzonderingen op de taaleis IKK die hierboven staan, gelden niet voor de taaleis voorschoolse educatie (VE). 

Heb je verder nog vragen over de taaleis VE?

Dan kan je bij de helpdesk van Brancheorganisatie Kinderopvang terecht. Zij voeren samen met Branchevereniging Maatschappelijke Kinderopvang en Sociaal werk Nederland het Ondersteuningstraject voorschoolse educatie uit. Deze helpdesk is voor leden én niet-leden.

Handige links

Meer weten? Neem contact op!

Cao Kinderopvang logo vierkant

Meer weten? Neem contact op!