Icon Arrow Icon Quote Icon Close Icon Enlarge Icon Calendar Icon Currency Icon Clock Icon Location Icon Shield Icon Chevron Icon Attachment Icon Download star icon-hat icon-tools
Artikel Coronavirus

Tips voor werkgevers kinderopvang in coronatijd

De coronacrisis heeft een grote impact op ons allemaal. De situatie zorgt voor extra spanning. Ook voor medewerkers in kinderopvang. Hoe leg jij de verbinding met je medewerkers in deze tijd van afstand? Wat kun jij doen om medewerkers gezond en gemotiveerd te houden? Hoe ondersteun je als werkgever de pedagogisch medewerkers die op de groep staan? Hoe zorg je dat angst niet regeert en heb je oog voor stress? Op deze pagina vind je tips, inspiratie en hulpmiddelen. Hiermee kun jij je medewerkers helpen om hun werk in deze coronatijd goed en veilig te doen.

Pedagogisch medewerker

Heb je zelf een goede tip of een goed voorbeeld? Mail die tip of dat voorbeeld naar harons@fcb.nl 

Tips en inspiratie 

Coronavirus: afspraken en regelingen 

Een overzicht van regelingen, afspraken en economische noodmaatregelen die voor kinderopvang belangrijk zijn. Je vindt er informatie over hoe werkgevers en werknemers in kinderopvang omgaan met de gevolgen van het coronavirus.  

Tips voor werkgevers en medewerkers  

Tips en informatie over het werken vanuit de kinderopvanglocatie in coronatijd.  

Risicomonitor 

Informatie over een instrument dat je helpt om de arbeidsrisico’s in jouw organisatie in kaart te brengen en ze aan te pakken. Met het gebruik van de Risicomonitor voldoe je aan de wettelijke plicht om een actuele Risico-inventarisatie en Evaluatie (RI&E) te hebben.  

Ethiektraining, juist nu  

Informatie over een online ethiektraining voor medewerkers in kinderopvang. Ook in deze tijd is dat heel nuttig. Medewerkers leren omgaan met dilemma’s als: wat doe ik als een ouder onvoldoende afstand houdt? Of wat doe ik als een ouder na een vakantie in een risicogebied zijn kind wil brengen?  

Kinderopvang dankzij jou  

Je vindt hier verschillende middelen om je medewerkers te bedanken. Van bedankkaartjes, posters en banners tot afbeeldingen voor sociale media en een draaiboek om zelf een video te maken. De materialen zijn ontwikkeld voor de campagne Kinderopvang dankzij jou. 

Handige links om fysiek en mentaal gezond te blijven 

Richtlijnen Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM)  

Website van het RIVM met de actuele richtlijnen. 

Afspraken voor het testen van medewerkers  

Pdf met informatie van de rijksoverheid. Hierin staat stap voor stap beschreven hoe het testen bij de GGD in zijn werk gaat. Je leest wat je moet doen terwijl je wacht op de uitslag. En wat je moet doen bij welke uitslag. 

Covid 19-scan meet werkdruk in kinderopvang  

Informatie over een meetinstrument waarmee je kunt meten hoe het met je medewerkers gaat. Met de scan kun je gericht maatregelen nemen om je medewerkers beter te ondersteunen en uitval te voorkomen. 

Vergeet jezelf niet als je voor een ander zorgt  

Een overzichtelijke website met informatie, tips en adviezen voor de mentale gezondheid voor zorgprofessionals.  

Omgaan met verzuim  

Je vindt er informatie over hoe je het verzuim kunt managen en hoe je het kunt voorkomen.  

Tips voor thuiswerken  

Handige tips voor gezond thuiswerken.  

Je thuiswerkplek inrichten  

Informatie over hoe je je werkplek thuis goed kunt inrichten. Je vindt er tips hoe je klachten kunt voorkomen.  

Thuiswerken en privacy  

Pagina op de website van de Autoriteit Persoonsgegevens. Je leest op de website van de Autoriteit Persoonsgegevens hoe je veilig met informatie kunt omgaan als je thuiswerkt. 

Veilig beeldbellen  

Informatie en uitleg over verschillende toepassingen voor beeldbellen. Het helpt je om een toepassing te kiezen die bij jouw organisatie past.  

Keuzehulp privacy bij videobel-apps  

Dertien veelgebruikte videobel-apps op de website van de Autoriteit Persoonsgegevens. Er is gekeken naar de belangrijkste privacyaspecten. Dit helpt jou om een videobel-app te kiezen.  

Handige tools 

Scholingsaanbod  

Een helder overzicht van het scholingsaanbod voor medewerkers in kinderopvang. Je vindt er wat het inhoudt, wie het aanbiedt en wat het kost.  

Cao-app Kinderopvang 

Met deze de app kun je snel iets in de Cao Kinderopvang opzoeken op je telefoon.

Handige links