Icon Arrow Icon Arrow back Icon Quote Icon Close Icon Enlarge Icon Calendar Icon Currency Icon Clock Icon Location Icon List Icon Shield Icon Chevron Icon Attachment Icon Download star icon-hat icon-tools

"Nieuw personeel? Iedere nieuwe medewerker is er één"

Sinds februari 2022 behaalden 50 kinderopvangmedewerkers het certificaat Branchestandaard startbekwame pedagogisch medewerker. Nog eens 200 medewerkers werken ernaartoe. 250 nieuwe medewerkers op een tekort van ruim 7.000. Is dat geen rimpeling in een vijver? Niet volgens Hélène Arons, adviseur bij Kinderopvang werkt!: "Iedere nieuwe medewerker is er één."

Uitreiking eerste branchecertificaat startbekwame pedagogisch medewerker

Startbekwaam

Dankzij een certificaat Eerder Verworven Competenties (EVC) aantonen dat je startbekwaam bent, zonder terug naar school te hoeven. Kinderopvang werkt! en sociale partners ontwikkelden dit initiatief, bedoeld om personeelstekorten in kinderopvang terug te dringen. Hélène: “Het bestaande certificaat (de EVC-onderwijsstandaard red.) sloot mensen onbedoeld uit. Anderstaligen en kandidaten met bijvoorbeeld faalangst of dyslexie durfden zo’n traject niet aan. Terug naar school moeten om vakken zoals Burgerschap en Nederlands te behalen schrok kandidaten ook af.” In mei werd het eerste certificaat feestelijk uitgereikt. 

Je bent nooit te oud om te doen waar je gelukkig van wordt."
José de Wit werkt dankzij haar EVC in kinderopvang.

Zij-instromers

Kandidaten komen in dienst van de kinderopvangorganisatie en gaan direct aan de slag. Zij combineren hun nieuwe baan met het behalen van het certificaat. Hélène: “Ze worden ingeschaald als pedagogisch medewerker in ontwikkeling, na het behalen van het certificaat volgt inschaling als pedagogisch medewerker.” Anders dan na het voltooien van een mbo 3 of 4 opleiding ontvangen medewerkers geen diploma. Hélène: “Je kunt met dit certificaat aan de slag, maar niet doorstuderen. Het type medewerker dat kiest voor dit traject is daarom anders, merkt Hélène: “Wij zien vooral zij-instromers deze mogelijkheid gebruiken.” Volgens de arbeidsmarktmonitor van oktober 2022 bedraagt het aantal zij-instromers in kinderopvang inmiddels 42 procent. Van hen komt 34 procent uit de gehandicaptenzorg, 28 procent uit de verpleging/verzorging en 21 procent uit de detailhandel. Pedagogisch medewerkers zijn doeners, zo blijkt. 

Verkort traject

Nieuwe medewerkers - gekwalificeerd en al - die zichzelf aanbieden? Het zijn er te weinig om alle tekorten aan te vullen. Zeker als de kabinetsplannen voor (bijna) gratis opvang doorgezet worden. De werving en selectie van kandidaten moet daarom anders. Kindervang werkt! verkondigt deze boodschap al een tijdje. Hélène: “Bied kandidaten verkorte trajecten aan. Dat zeggen wij tegen werkgevers. Bbl was natuurlijk al mogelijk, dit EVC is een extra mogelijkheid. Het is een traject dat past bij kandidaten die niet naar school willen, voor wie het halen van een diploma geen wens is. Maar ook voor mensen die al gediplomeerd zijn in vergelijkbare sectoren of voor kandidaten die gewoonweg geen studiebol zijn. Aan de zijlijn wachten tot iemand opgeleid en klaargestoomd is? Dat kan bijna niet meer. ‘Met de juiste motivatie ben je welkom. Wij leiden jou op'. Dat moet de boodschap vanuit werkgevers zijn."

Het werken op de bso voelt als samen muziek maken."
Wouter Groenhart haalde zijn EVC en werkt op een bso.

Motivatie

Gemiddeld doen medewerkers zo’n vier tot zes maanden over het halen van de EVC-branchestandaard, al verschilt dit sterk per persoon. Hélène: "De snelheid hangt van zoveel factoren af. Hoe wordt iemand begeleid? Wat kan deze persoon al? Zijn er mogelijkheden op het werk om te oefenen?" Belangrijker dan snelheid is motivatie, meent Hélène. "Een EVC-traject is niet voor iedereen. Medewerkers krijgen een lijst met 35 competenties. De werkgever schrijft een ontwikkelplan, waarin staat hoe de competenties behaald gaan worden. Dit vraagt om zelfstandigheid en reflectie. Een medewerker moet inzicht hebben: wat kan ik? Wat moet ik nog leren?" Je hebt geen studiegenoten, doet het traject alleen. Hélène: "Daarom is de begeleiding vanuit de werkgever en het team heel belangrijk. We hopen altijd dat medewerkers in een warm bad terechtkomen."

Starten op ieder gewenst moment

Een EVC-traject moet ook passen in de organisatie. Hélène: "Is er tijd om iemand te begeleiden? Vakinhoudelijk, maar ook gedurende het proces? Is deze medewerker zelfstandig? Gemotiveerd? Kan hij of zij reflecteren? Het zijn vragen waar werkgevers vooraf bij stil moeten staan." Anders dan een student-medewerker is een pedagogisch medewerker in ontwikkeling direct beschikbaar op de werkvloer. Hélène: "Je bent geen medewerker kwijt tijdens schooldagen, dat is een groot voordeel." Wachten op de startdata van een opleiding? Dat is niet nodig. Starten kan op ieder gewenst moment.

Kinderopvang werkt! doet meer

Alle zij-instromers een EVC aanbieden lost helaas de tekorten niet op. Kinderopvang werkt! biedt werkgevers daarom meer. Hélène: "Minstens zo belangrijk als aantrekken is het behouden van personeel. Niemand wil toch via de achterdeur weer vertrekken? Zo onderzoekt ons project 'Deeltijd Vergroten'  de mogelijkheid van grotere contracten. Een kwart van alle kinderopvangmedewerkers en 33 procent van de bso-medewerkers zegt namelijk meer te willen werken." En Kinderopvang werkt! ontwikkelde voor kinderopvangorganisaties het e-book Combinatiebanen. Hélène: "Denk bijvoorbeeld aan het combineren van kantoorwerkzaamheden en werken op een kinderdagverblijf of het combineren van sportlessen en werken op een bso."

Handige links