search clock hat location star arrow-right right-item tools kalender opleiding download play link phone mail calendar

Uitleg diplomacheck

Werk je als pedagogisch medewerker of peuterspeelzaalleidster? Was je al voor 1991 in dienst? Heb je een buitenlands diploma? Ben je HR-medewerker in de kinderopvang? Of kun je jouw diploma niet vinden in de diplomacheck? Lees deze toelichting.

 

Ik werk als pedagogisch medewerker of peuterspeelzaalleidster

 • Werk je op dit moment als pedagogisch medewerker of peuterspeelzaalleidster? Dan is de diplomacheck NIET geschikt om te controleren of je diploma kwalificeert. Voldeed jouw diploma op het moment van indiensttreding aan de kwalificatie-eis, dan blijft dat zo zolang je bij je huidige werkgever werkt.
   
 • Wel kun je met de diplomacheck controleren of je bij een overstap naar een andere werkgever of bij herintreding nog aan de kwalificatie-eis voldoet. En of voor jou misschien een overgangsregeling geldt.
   
 • Ook controleer je met de diplomacheck of je diploma voldoet aan de taaleis uit de wet IKK (Innovatie en Kwaliteit Kinderopvang). De taaleis geldt vanaf 1 januari 2025 voor iedereen die op dat moment werkt als pedagogisch medewerker of peuterspeelzaalleidster. 

  Naar diplomacheck
   

Ik werk als pedagogisch medewerker en ben vóór 1991 in dienst gekomen

 • Ben je als pedagogisch medewerker al in dienst vóór 1991, dan hoeft je diploma niet te voldoen aan de kwalificatie eis pedagogisch medewerker. Vóór 1991 was er namelijk geen kwalificatie-eis. Cao-partijen hebben daarom voor deze groep medewerkers een uitzondering gemaakt.
   

Ik werk als peuterspeelzaalleidster en ben vóór 2000 in dienst gekomen

 • Ben je als peuterspeelzaalleidster al in dienst vóór 2000, dan hoeft je diploma niet te voldoen aan de kwalificatie eis. Vóór 2000 was er namelijk geen kwalificatie-eis. Cao-partijen hebben daarom voor deze groep medewerkers een uitzondering gemaakt. 

Ik heb een buitenlands diploma

Ik ben HR-medewerker

 • Ben je HR- medewerker en wil je checken of een sollicitant kwalificeert, twijfel je of een van de pedagogisch medewerkers het juiste diploma heeft? Of wil je checken of diploma’s voldoen aan de taaleis van de wet IKK? Dan komt de diplomacheck zeker van pas. Je kunt de diplomacheck zo vaak invullen als je wilt. Het antwoord in de vorm van een pdf-bestand mail je naar jezelf en voeg je toe aan het personeelsdossier. 
  Naar diplomacheck
   

Ik kan mijn diploma niet vinden in de diplomacheck

 • Let op dat je exact de naam van je diploma invult. Bijvoorbeeld: 'A Verpleegkundige' is een ander diploma dan 'A-Verpleegkundige'.  Verkeerde spelling betekent geen pop-up!
  Komt je diploma niet in beeld? Dan kwalificeert jouw diploma niet. In de diplomacheck zitten alle kwalificerende en vervallen diploma's. Net als een aantal diploma's die nooit gekwalificeerd hebben, maar waarover het cao-secretariaat veel vragen krijgt. 
   
 • Uitslag niet ontvangen? Check je spamfilter.

 

Kwalificeert mijn diploma?
Meer weten?
cao Kinderopvang
cao Kinderopvang
085 - 1051 850

werkgevers en werknemers - samen werken aan ontwikkeling