search clock hat location star arrow-right right-item tools kalender opleiding download play link phone mail calendar
« Terug
6 mei 2020

We gaan weer open!

‘De noodopvang voor kinderen van ouders met vitale beroepen draait al weken goed. Een geslaagde test. Daarom kijken we vol vertrouwen naar 11 mei. Als de deuren van alle locaties weer open gaan. Onze pedagogisch medewerkers kijken er naar uit. Ze kunnen straks weer met plezier én veilig aan de slag.’

Lieke Gerritsen

Interimmanager Lieke Gerritsen van Dak Kindercentra kan eigenlijk ook niet wachten. De afgelopen weken heeft ze samen met het hele crisisteam topsport bedreven. In eerste instantie om nood- en 24 uursopvang van de grond te trekken. Na een oproep van twee grote ziekenhuizen in de Hofstad. Die zagen de bui al hangen, dat hun verplegend personeel overuren zou gaan draaien.

‘We hebben razendsnel twee locaties in de buurt van beide ziekenhuizen ingericht. Op basis van de landelijke richtlijnen van het RIVM. Vanaf dat moment stond een aantal collega’s paraat: 24 uur per dag, zeven dagen per week. Vooral op feestdagen en in het weekend vangen zij de kinderen op. Dat geeft weer wat lucht en ruimte aan de medewerkers van beide ziekenhuizen. Overigens zijn we ook in de meivakantie open. Voor jongens en meisjes in een kwetsbare situatie en voor kinderen van ouders met een vitaal beroep.'

We zijn dus al flink aan het warmdraaien. En het loopt prima.

Veiligheid vormt de basis

De heropening van de reguliere opvang en de bso staat volgens Lieke Gerritsen net zo stevig in de steigers. Ook nu weer zijn de landelijke richtlijnen van het RIVM leidend. Bijvoorbeeld het speciale protocol hoe je de veiligheid van medewerkers, kinderen en ouders kunt waarborgen. Met inmiddels de bekende voorschriften: anderhalve meter afstand tot collega ‘s, hygiënemaatregelen, geen vaders en moeders van oudere kinderen in de locatie, buitenmarkeringen en looppaden. Bovendien ligt de harde toezegging er, dat personeel met klachten snel bij de ggd terechtkan, voegt Lieke Gerritsen toe.

‘Ons draaiboek bevat alle afspraken, die vanaf 11 mei gelden. Al blijven we dat dagelijks finetunen en communiceren. Vooral via intranet, Jouw Dak. Unitmanagers en collega’s van de zestig locaties zijn tot op detailniveau op de hoogte. Maar leveren ook voeding voor het draaiboek: met allerlei tips of vragen. Tenslotte kennen zij de situatie ter plekke het beste. En zijn zo’n beetje de enigen, die op de locaties mogen komen. Iedereen weet nu ook wanneer en waar hij of zij wordt ingezet. Val je in een risicogroep, dan werk je bijvoorbeeld vanuit huis.’

Medewerkers staan te springen

Ook de ouders worden niet vergeten. Al moesten zij wel even geduld hebben, totdat alles op de rails stond. De meesten toonden alle begrip en krijgen inmiddels volop informatie toegespeeld: wanneer hun kind bijvoorbeeld naar de bso kan en onder welke condities, legt Lieke Gerritsen uit:

Verder maken we iets bijzonders van het welkom van de kinderen. Want het is natuurlijk ook reuze spannend voor hen.

'Bovendien moeten de allerkleinsten opnieuw wennen. Ook dat vraagt nogal wat van de medewerkers. Toch willen zij dolgraag aan de slag. Omdat ze ‘hun’ kinderen missen. Die zie je dagelijks, je bouwt een band met ze op en plotseling verdwijnen ze uit je leven. Erg ingrijpend, al zal het ook pionieren zijn. Je moet die jongste kinderen toch oppakken, verschonen en knuffelen. En dat gaat niet op anderhalve meter afstand. Overigens houden de unitmanagers hun medewerkers scherp in het vizier. Ook de pedagogische coaches staan voor hen klaar. Bij stress of angst bijvoorbeeld.

Kinderopvang krijgt erkenning

Volgens Lieke Gerritsen krijgen de medewerkers eindelijk de erkenning die ze verdienen. Want het zijn toegewijde en gedreven mensen, die een zwaar beroep uitoefenen en voor kinderen het verschil willen maken.

Daarom is ze blij met de woorden van Premier Rutte: ‘Hij bestempelt de sector als vitaal, in zijn speeches op televisie. Hopelijk blijft dat beeld hangen. Kinderopvang is geen verdienmodel, dat ouders in staat stelt om te werken. Maar een belangrijke voorziening om kinderen goed op weg te helpen in de samenleving.

Het is ook erg fijn, dat nu heel Nederland schouder aan schouder staat. De afstemming tussen allerlei instanties – kinderopvang, schoolbesturen, overheid en ziekenhuizen – in onze regio verloopt heel vlot. Een dag voor de lockdown zaten we met alle partijen aan tafel. Dat geeft een hoop vertrouwen voor de toekomst: in mindere en goede tijden.’

Meer lezen?

Bekijk de overzichtspagina 'Werken in tijden van corona'

Toon footer logos's

werkgevers en werknemers - samen werken aan ontwikkeling