search clock hat location star arrow-right right-item tools kalender opleiding download play link phone mail calendar
« Terug
29 mei 2020

Coronavirus: afspraken en regelingen

Hoe kunnen werkgevers en werknemers in kinderopvang omgaan met de gevolgen van het coronavirus COVID-19? Een overzicht van regelingen, afspraken en economische noodmaatregelen die voor kinderopvang van belang zijn. 

De maatregelen omtrent het coronavirus hebben veel consequenties voor de kinderopvang. Het Platform Arbeidsmarkt Kinderopvang en het Overleg Arbeidsvoorwaarden Kinderopvang (OAK) zetten onderstaand voor werkgevers en werknemers de belangrijkste informatie op een rij. Er wordt vooral verwezen naar diegenen die vanuit hun expertise informatie kunnen geven.

Op Kinderopvang werkt! vind je een pagina met informatie over werken in tijden van corona. 

Overheidsmaatregelen die gelden voor heel Nederland

  • Hier vind je alle overheidsmaatregelen. Of bekijk hier de factsheet met een overzicht van de huidige maatregelen.
  • Op maandag 8 juni gaat het basisonderwijs weer voor 100% open, tenzij uit lopende onderzoeken blijkt dat dit niet verantwoord is. De buitenschoolse opvang volgt het onderwijs en zal ook per 8 juni weer open gaan. Kinderen worden dan weer opgevangen op hun vaste dagen die zijn afgesproken in het contract. 
  • Vanaf 8 juni vervalt de noodopvang overdag. Vanaf die datum tot 1 juli is noodopvang alleen in de avond, nacht en weekend beschikbaar voor leerlingen van ouders die werken in de zorg. Hierover worden afspraken gemaakt met kinderopvang en gemeenten. Lees het nieuwsbericht van de overheid.
  • Dagopvang 0 - 4 jaar en gastouderopvang 0 -12 jaar zijn sinds 11 mei regulier open, basisscholen gedeeltelijk. Kinderen die naar de buitenschoolse opvang gaan, doen dat op de dagen dat ze ook naar school gaan. Medewerkers in kinderopvang hebben dezelfde testmogelijkheden als personeel in de zorg. Bekijk het protocol voor de opstart van kinderopvang en de factsheet met afspraken voor het testen van medewerkers.
  • Bekijk ook de veelgestelde vragen over kinderopvang van de Rijksoverheid. 
     

Volg de updates over het coronavirus

Werkgevers

Werknemers

Overige informatie

Let op: de medewerkers van het cao-secretariaat en het bureau van FCB kunnen geen vragen met betrekking tot het coronavirus beantwoorden en zullen alleen verwijzen naar dit bericht en de betreffende websites.

Toon footer logos's

werkgevers en werknemers - samen werken aan ontwikkeling