Icon Arrow Icon Quote Icon Close Icon Enlarge Icon Calendar Icon Currency Icon Clock Icon Location Icon Shield Icon Chevron Icon Attachment Icon Download star icon-hat icon-tools

Meetinstrument biedt uitkomst bij gelijkstellingsverzoek

8 mrt 2019

'Helaas had onze sollicitant een vervallen diploma, we hebben een gelijkstellingverzoek ingediend. Door het meetinstrument kon haar werkervaring en inzicht meegenomen worden, nu werkt ze tot onze tevredenheid bij ons.'

Pedagogisch medewerker bekijkt iPad.

Susana Arthur van Kinderopvang Liefjes Tante Suus was de eerste werkgever bij wie het nieuwe meetinstrument werd ingezet bij een gelijkstellingsverzoek. Naar tevredenheid van werknemer en werkgever. Het meetinstrument of assessment bestaat uit een online test en twee praktijkopdrachten. 

Nieuwe kansen met meetinstrument

In de cao staan afspraken over individuele gelijkstelling. Sinds de modernisering van de kwalificatie-eis pedagogisch medewerker wegen ook relevante bij- en nascholingen en werkervaring mee. Om de competenties uit relevante werkervaring te meten kan de gelijkstellingscommissie een meetinstrument inzetten. Dat is ontwikkeld door psychologisch advies- en onderzoeksbureau NOA en biedt mensen met relevante werkervaring nieuwe mogelijkheden tot kwalificatie. Nadeel is dat de procedure drie tot zes weken langer duurt.  

Hoe werkt het?

  • De gelijkstellingscommissie besluit het instrument in te zetten.
  • Er wordt toestemming gevraagd aan de werkgever, die de rekening ontvangt.
  • Met de (kandidaat)werknemer en werkgever worden afspraken gemaakt voor de afname van de online test en de praktijkopdrachten.
  • De test en de opdrachten worden beoordeeld door NOA.
  • De gelijkstellingscommissie weegt de beoordeling mee in het besluit

De gelijkstellingscommissie heeft inmiddels tienmaal besloten het meetinstrument te gebruiken. Vier assessments zijn uitgevoerd, de overige staan op de planning.

Meer weten?

Lees hier alles over een gelijkstellingsverzoek, wat er voor nodig is, wanneer dit kan worden gedaan en voor wie, de kosten en nog veel meer.