search clock hat location star arrow-right right-item tools kalender opleiding download play link phone mail calendar

Werkplezier en werkdruk

Werkdruk ontstaat als de hoeveelheid werk (belasting) groter is dan het draagvermogen van de medewerker (belastbaarheid). Maar ook als je niet lekker op je plek zit, of als je je talenten niet voldoende kan inzetten. Voor werkgevers en werknemers in de Kinderopvang zijn er verschillende tools ontwikkeld om werkdruk te verlagen en werkplezier te verhogen.

In de Arbocatalogus staan oplossingen en aanbevelingen voor veelvoorkomende Arborisico’s in de Kinderopvang. Bekijk het onderdeel werkdruk.

Het Werkdrukspel helpt om op een ontspannen en oplossingsgerichte manier in gesprek te gaan over werkdruk.

Werkdruk aanpakken samen met je medewerkers. Deze zeven stappen zorgen voor structuur en duurzaam resultaat. Zo investeer je samen in meer werkplezier.

Wacht niet af, maar neem actief de regie op je loopbaan. Hoe sterk sta jij in je werk? Test jezelf.

Met de oefeningen uit de gratis methode Plezier in Uitvoering kan iedereen zelf direct en op een leuke manier aan de slag om werkdruk te verminderen en werkplezier te vergroten.

Met de drie Zelfinspecties van de Inspectie SZW meet je of je genoeg doet om werkdruk, ongewenst gedrag, zoals pesten, en agressie tegen te gaan.

Het is wettelijk verplicht een actuele risico-inventarisatie op het gebied van arbeidsomstandigheden te hebben. De Risicomonitor ondersteunt bij deze verplichting. Je hebt hiermee alle risico's op het gebied van arbeidsomstandigheden op een rij.

De energiemeter laat zien welke factoren invloed hebben op vermoeidheid en vitaliteit. Bekijk de gemiddelden en gebruik tips en tools. 

Is de werkdruk in de branche de afgelopen jaren toegenomen? En wat zijn de belangrijkste oorzaken van werkdruk? Bekijk onderstaande factsheets:

werkgevers en werknemers - samen werken aan ontwikkeling