Icon Arrow Icon Quote Icon Close Icon Enlarge Icon Calendar Icon Currency Icon Clock Icon Location Icon Shield Icon Chevron Icon Attachment Icon Download star icon-hat icon-tools

Coronavirus: afspraken en regelingen

26 nov 2021

Hoe kunnen werkgevers en werknemers in kinderopvang omgaan met de gevolgen van het coronavirus COVID-19? Een overzicht van regelingen, afspraken en economische noodmaatregelen die voor kinderopvang van belang zijn.

Kind speelt doktertje met beer

De maatregelen omtrent het coronavirus hebben veel consequenties voor de kinderopvang. Het Platform Arbeidsmarkt Kinderopvang en het Overleg Arbeidsvoorwaarden Kinderopvang (OAK) zetten onderstaand voor werkgevers en werknemers de belangrijkste informatie op een rij. Er wordt vooral verwezen naar diegenen die vanuit hun expertise informatie kunnen geven.

Op Kinderopvang werkt! vind je pagina's voor werkgevers en werknemers over werken in tijden van corona. Met met informatie, tools, praktijkverhalen en links.

Overheidsmaatregelen die gelden voor heel Nederland

  • Maatregelen persconferentie (26 november). 
  • Lees hier het aangepaste 'Protocol kinderopvang' van 19 november 2021. Let op: naar aanleiding van de persconferentie wordt het protocol aangepast. Meer informatie.
  • Bekijk de aangepaste RIVM-richtlijn en de 'beslisboom kinderen naar kinderopvang /school?' (versie 18 oktober) van Boink en de brancheorganisaties. 
  • Het demissionaire kabinet heeft, in overleg met het RIVM/OMT, besloten de coronamaatregelen binnen de kinderopvang te versoepelen. Dit betekent dat de cohortering (of bubbels) uit het generiek kader losgelaten wordt per 26 juni 2021. Bekijk het bericht van de Brancheorganisatie Kinderopvang en de Branchevereniging Maatschappelijke Kinderopvang. 
  • Vanaf half mei zijn er zelftesten voor medewerkers in kinderopvang beschikbaar. Bekijk de informatie: stappenplan voor medewerkers en handreiking voor organisaties.
  • Hier vind je alle overheidsmaatregelen.
  • Bekijk ook de veelgestelde vragen over kinderopvang van de Rijksoverheid. 

Afspraken over corona voor werkgevers in kinderopvang

Afspraken over corona voor werknemers in kinderopvang

Overige informatie

Let op: de medewerkers van het cao-secretariaat en het bureau van FCB kunnen geen vragen met betrekking tot het coronavirus beantwoorden en zullen alleen verwijzen naar dit bericht en de betreffende websites.