Icon Arrow Icon Quote Icon Close Icon Enlarge Icon Calendar Icon Currency Icon Clock Icon Location Icon Shield Icon Chevron Icon Attachment Icon Download star icon-hat icon-tools
Arbocatalogus Werkgevers

Inrichting van je werkplek

Inspectieproof
Getoetst door de Inspectie SZW

Een goed ingerichte ruimte is belangrijk om gezond en plezierig te kunnen werken. Welke richtlijnen gelden er precies?

  • Wie meer dan 2 uur per dag op een werkplek doorbrengt, heeft minstens 4 vierkante meter ruimte nodig. Het bureau moet minstens 2 à 3 vierkante meter groot zijn.
  • De stoel is tussen 41 en 53 centimeter in hoogte instelbaar en heeft een verstelbare zitdiepte van 40 tot 50 centimeter. Ook de armsteunen en de hellingshoek van de rugleuning zijn verstelbaar.
  • Het werkblad van het bureau is minstens 120 centimeter breed, maximaal 5 centimeter dik en diep genoeg om 50 centimeter van het beeldscherm af te zitten. De hoogte moet bij voorkeur instelbaar zijn. Is dat niet het geval, dan moet het werkblad rond de 75 centimeter hoog zijn. De benodigde beenruimte hangt af van je lengte.

Heb je ruimtegebrek op het werk? Stel jezelf dan de vraag: wat voor werkzaamheden moeten we doen met hoeveel mensen? En hoe richt ik de bestaande ruimte daarvoor in? Overleg met collega's en doe alsof de ruimte waarin je werkt leeg is. Wat zou je willen neerzetten? En hoe wil je de ruimte indelen? Maak een schets, beeld de meubels uit met papier op de grond of download gratis een simpel 3D-tekenprogramma als SketchUp.

Laat je niet beïnvloeden door hoe het er al jaren bijstaat of door hoe je gewend bent te werken. Vraag jezelf af: wat heb ik nodig dat écht belangrijk is? Overleg ook met nieuwe medewerkers of stagiaires, die vaak een frisse blik hebben. Vaak zijn er eenvoudige oplossingen mogelijk die niets of nauwelijks iets kosten. Denk aan het verplaatsen van meubels, het anders opbergen van materialen of het weggooien van spullen die nauwelijks worden gebruikt.

Meer weten?

Test dan je kennis over gezond beeldschermwerk met de E-coach Beeldschermwerk.

Terug naar de arbocatalogus