Icon Arrow Icon Quote Icon Close Icon Enlarge Icon Calendar Icon Currency Icon Clock Icon Location Icon Shield Icon Chevron Icon Attachment Icon Download star icon-hat icon-tools
Arbocatalogus Werkgevers

Hygiëne + slimmer schoonmaken

Een schone werkplek is belangrijk om gezond en plezierig te kunnen werken. Hoe zorg je voor een goede hygiëne en kun je klachten voorkomen? Enkele tips:

 • Haal niet het onderste uit de kan. Veel organisaties besteden de schoonmaak uit aan een schoonmaakbedrijf. Net als bij veel andere zaken krijg je ook hier 'waar voor je geld'. Een sterk uitonderhandeld contract resulteert vaak in kortere schoonmaaktijden.
 • Zorg voor een aanspreekpunt. Vaak weten mensen niet waar ze met hun opmerkingen over de schoonmaak naartoe moeten. Of ze geven klachten wel door, maar ontvangen geen terugkoppeling. Benoem per locatie één aanspreekpunt, die opmerkingen van collega's kan doorgeven aan de schoonmakers en omgekeerd. Houd eventueel ook een logboek bij, waarin jullie knelpunten en afspraken noteren.
 • Neem de proef op de som. Check of de afspraken uit het schoonmaakcontract worden nagekomen. Neem af en toe een steekproef. Gaat het niet goed, spreek het bedrijf dan aan.
 • Reinig het toetsenbord. De meeste toetsenborden zitten behoorlijk vol met stof en etensresten. Door een toetsenbord regelmatig op zijn kop te houden, uit te kloppen en te reinigen met een desinfecterend middel, wordt de situatie al een stuk beter.
 • Eet niet achter de computer. Uit onderzoek blijkt dat een toetsenbord vol zit met bacteriën, gemiddeld 150 keer meer dan de aanvaardbare hoeveelheid. Daarmee is een toetsenbord maar liefst 5 keer smeriger dan de gemiddelde wc-bril. Ook de muis blijkt een walhalla voor bacteriën. Dit komt doordat we steeds meer tijd achter de computer doorbrengen en er steeds vaker lunchen en ontbijten. Loop tijdens je pauze liever een rondje of lunch samen met collega's. Zo blijft je werkplek schoon en vormen etensresten geen voedingsbodem voor bacteriën.
 • Haal obstakels weg. Als schoonmakers voortdurend moeten slalommen tussen allerlei persoonlijke eigendommen, neemt de kans op een goed resultaat snel af. Houd bureaus, kasten en vensterbanken dus leeg. Voorkom ook een wirwar aan kabels en stekkerdozen onder een bureau, want daarin kan een enorme verzameling stof ontstaan. Bij luchtwervelingen kan dit stof in de luchtwegen of ogen terechtkomen. Veel klachten over droge ogen ontstaan niet door droge lucht, maar door stofdeeltjes.
 • Creëer een omgeving die goed schoon te houden is. Zorg voor de aanwezigheid van de juiste schoonmaakmiddelen en richt de ruimte goed in, bijvoorbeeld door te kiezen voor gladde oppervlakken en een goed te reinigen vloerbedekking.

Meer weten?

In de Risicomonitor vind je enkele vragen over hygiëne. Tips voor het voorkomen van infectieziekten en een goede handhygiëne vind je in de brochure Infectieziekten onder controle.

Slimmer schoonmaken

Schoonmaakwerk kan lichamelijk zeer belastend zijn. Met een ergonomische aanpak kun je het werk lichter en soms zelfs efficiënter maken. Enkele tips:

 • Tip 1: Werk niet onnodig lang in een voorovergebogen positie.

  Even door je knieën gaan werkt beter. Wanneer je werkzaamheden laag moet uitvoeren, kijk dan of je de werkzaamheden omhoog kunt brengen, bijvoorbeeld door de vaatwasmachine op een verhoging te plaatsen. Als je toch voorover buigt, steun dan af met één hand.

 • Tip 2: Ga lekker zitten.

  Bij schoonmaakwerk sta je soms te lang. Probeer de momenten dat je kunt gaan zitten ook echt te benutten. Gun jezelf deze rustmomenten en wissel staan en zitten zoveel mogelijk af.

 • Tip 3: Voorkom wringen.

  Wringhandelingen zijn zeer belastend als je ze dagelijks meerdere malen verricht. Er zijn genoeg goede alternatieven. Je kunt bijvoorbeeld werken met een spray en een microvezeldoekje of met een miniwringertje dat op een schoonmaakkar wordt gezet. Als je toch moet wringen, doe dat dan niet vanuit je vingers of polsen, maar houd de doek ontspannen vast en beweeg vanuit je armen.

 • Tip 4: Gebruik het juiste materiaal.

  Materiaal op stelen werkt beter dan boven je macht werken. Ook modern schoonmaakmateriaal gemaakt van microvezels heeft veel voordelen. Je kunt met minder kracht en minder druk toch goed schoonmaken. Bovendien heb je minder water nodig, waardoor je minder met emmers hoeft te sjouwen.

 • Tip 5: Blijf op je techniek letten.

  Of je nu wel of niet professioneel schoonmaakmateriaal gebruikt, de techniek waarmee je schoonmaakt, moet altijd goed zijn. Bouw kleine pauzes in, varieer je houding en probeer met ontspannen schouders te werken. Helaas gaat niet alles vanzelf goed als je het juiste materiaal gebruikt. Het gaat er om hóe je dat gebruikt.

Meer weten?

In deze video (Engelstalig) wordt uitgelegd hoe je kinderen op een goede manier kunt tillen.

Terug naar de arbocatalogus